2009 dodelijk jaar voor (online) media

Krantenredacties krimpen en afgestudeerden komen moeilijk aan een baan. Maar naast de ecomische crisis was er in 2009 nog een ander groot gevaar voor journalisten: de dood.

Reporters without borders, een organisatie die zich inzet voor persvrijheid, telde dit jaar 76 vermoorde journalisten. 30 daarvan werden vermoord door militieleden van een gouverneur in de zuidelijke Filipijnen. Nooit kwamen er op een dag zoveel journalisten om.

Blogger Omidreza Mirsayafi
Blogger Omidreza Mirsayafi

Bloggers

Maar ook bloggers lopen gevaar. In maart van dit jaar overleed de Iraanse blogger Omidreza Mirsayafi in een gevangenis in Teheran. Hij zat in voorarrest voor het beledigen van ayatollah Khomeini, de oprichter van de Islamitische Republiek Iran. Mirsayafi was niet eens een politieke blogger maar plaatste drie keer een satirisch stukje.

Censuur

Volgens Reporters Without Borders censureren 60 landen online inhoud. Dat houdt niet alleen het blokkeren van een website in maar ook het fysiek oppakken of aanvallen van bloggers. 151 bloggers belandden dit jaar in de cel en 61 werden mishandeld. Het internet is de aanjager van democratische initiatieven in bijvoorbeeld China en Iran. De regeringen zien bloggers en andere online schrijvers daarom als een grote bedreiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.