Alcohol onder de 16: natuurlijk wel!

Jongeren onder de 18 zouden geen alcohol mogen kopen. In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op om de leeftijdsgrens voor het kopen van bier en wijn te verhogen naar 18 jaar. Gemeentes mogen hier straks zelf over beslissen. Een item hierover is te zien in Campustalk van 14 december. Maar is het verhogen van de leeftijdsgrens de oplossing?

Foto uit de campagne van Stichting Alcoholpreventie. FOTO: STAP
Foto uit de campagne van Stichting Alcoholpreventie. FOTO: STAP

De argumenten van het voor-kamp zijn bekend. Drinken is slecht voor de hersenen, de lever en de kans om verslaafd te raken op jonge leeftijd is groot. Jong geleerd is oud gedaan is niet voor niets het gezegde. Op de website www.alcoholonderde16nogevenniet.nl worden jongeren gewaarschuwd voor alle vreselijke gevolgen die drinken met zich meebrengt. Er is zelfs een interactief poppetje die jongeren bewust moet maken van de gevaren.

De afgelopen jaren zijn er tal van dit soort initiatieven en websites bijgekomen. De slogan ‘geniet maar drink met mate’ werd vervangen. En supermarkten en slijterijen werden strenger gecontroleerd. Toch konden deze maatregelen comazuipen (zoveel alcohol drinken tot je in coma ligt) niet voorkomen. De laatste cijfers laten zelfs een stijging zien van het aantal jonge comazuipers.

De huidige leeftijdsgrenzen hebben tot nu toe dus weinig geholpen. Daarom kan de leeftijdsgrens beter geschrapt worden. Zo verdwijnt ook de magie rondom het kopen en drinken van alcohol. Nu is het stoer om op je 15e drank te kopen. Tenslotte is iets doen wat niet mag altijd spannend. Als jongeren al vroeg in aanraking komen met alcohol raken ze er bekend mee. In combinatie met goede voorlichting is dat een mogelijke oplossing voor het alcoholprobleem onder jongeren.

Comazuipen uitgelegd in FactorGiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.