Beth, Hart en rock’n roll

Opeens realiseer ik me dat m’n mond nog net zo ver openhangt als de eerste keer dat ik deze zangeres zag. Dat was vier jaar geleden. Hoe kan het dat zij dit nummer nog steeds kan zingen vanuit de kleinste zenuwen in haar tenen? Vier jaar terug, misschien wel vierhonderd optredens terug, en ieder publiek wilde dezelfde nummers horen. De hitjes, gevoelige liedjes, díe liedjes waar je je ex-vriendje het meest op haat en je de sterkste vrouw ter wereld bent.

“I love the shit out of you.” Verdomd, wat is ze stoer. Het is het eerste dat ze tegen haar publiek zegt. Wij zijn haar muse, wij, deze stom pratende simpele zielen. “Dit liedje deed ze de vorige keer ook.” “Ze is afgevallen.” “Ik weet eigenlijk niet of ik d’r nou mooi vind of niet.” M’n frustratie nu is nijd naar mezelf, omdat ik weet dat ik ook dat soort lege opmerkingen zou maken. Maar nu niet. Ik ben stil. Ze speelt één van d’r beste, Hiding Underwater. Het maakt nu zelfs niet uit dat Mr. Jon Nichols on guitar halverwege dit tweede nummer lui een krukje pakt (de lul).

Wat de Amerikaanse Beth Hart zo goed maakt, wat haar nummers na vierhonderd optredens nog niet saai maakt, is dat ieder nummer een stukje Beth-dagboek is. Zevenendertig jaar en doorleefd. Maar zoals het een eikenhouten tafel mooier maakt, maakt het haar tot wat hier staat: een pure muzikant. Op haar sokjes (maat 38-42, puma) beest ze het podium over, ruige rock en rustige, toch stoere pianoliedjes. Ze steekt brandende sigaretten tussen de snaren van d’r gitaar, d’r broek zakt tot lager en later dan half zeven, wild bewegend rol ze over de vloer.

Vier jaar geleden. D’r cd’s liggen inmiddels onder een bank tussen verloren rummikubstenen, eenzame sokken en een schimmelende sinaasappelschil. Want eigenlijk is d’r muziek niet de bijzonderste. De studio-opnames hebben niet díe passie. Beth moet je live ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.