De verloren generatie

Groot nieuws: de jeugd verloedert, normen vervagen en we weten niet meer wie Ramses Shaffy is. Ik voel me niet aangesproken want ik zit nog net op de grens van de na-1986-generatie en ik weet nog wel wat er op 10 mei 1940 gebeurde. Maar wat ging er dan mis in 1986??

Veel! Maar misschien wel het belangrijkste: Nederland deed niet mee aan het Wereldkampioenschap voetbal in Mexico in dat jaar! En op wat voor manier. In de kwalificatie al, bleek het Nederlandse elftal niet meer het oppermachtig team dat het op papier was. De eerste twee wedstrijden in de kwalificatie werden verloren. Het team krabbelde echter op, won nog twee keer, speelde gelijk, en won uiteindelijk tegen de groepswinnaar Hongarije. Directe plaatsing was niet meer mogelijk maar er was nog een kans.

De hel van Rotterdam

In de toenmalige “UEFA barrage” moest Oranje het opnemen tegen België. Op een uitzonderlijk koude novemberavond in 1985 won Nederland in De Kuip in de return van zijn zuiderbuur met 2-1. Helaas was dit niet genoeg voor een reisje naar Midden-Amerika, omdat de Rode Duivels de eerste wedstrijd met 1-0 hadden gewonnen. “Alle [Belgische] sportverslaggevers in de tribune van de Kuip dienden hun kopij te herschrijven. Nauwelijks hadden ze uitgelegd waarom ze niet naar Mexico zouden gaan, toen plots het doelpunt viel dat alles veranderde”, lezen we in het boek 100 jaar Rode Duivels. De teleurstelling onder de Nederlandse bevolking was enorm. Toenmalig trainer Leo Beenhakker verdween de spelerstunnel in.

Les?

Op het Europees Kampioenschap van 1988 was Nederland er wel bij, en het won. Het team was veranderd en had zich aangepast. Rinus Michels heerste met harde maar rechtvaardige hand. Generaties hebben tijd nodig en hoewel de huidige generatie jongeren het meest zorgelijk oogt, zullen zij ook veranderen. En ook zij zullen later de jeugd zien als een verdorven groep. En zij zullen terugkijken op de tijd dat het wel goed ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.