Een waarheid als een koe

Op een boerderij in het Utrechtse Zegveld staan vijftien heel gelukkige kalfjes. Ze kwamen pas geleden ter wereld en zijn nu al beroemd.

Foto: Anne-Meike van den Berg
Foto: Anne-Meike van den Berg

De moeders van de pasgeboren kalfjes zijn mogelijk nòg gelukkiger. Natuurlijk omdat je als koe nou eenmaal heel gelukkig wordt van zo’n lief klein kalfje. Maar ook omdat de vijftien kersverse moeders vlak voor de bevalling zwangerschapsgymnastiek hebben gehad. En ja, dat is een waarheid als een koe…

Rondjes lopen

De zwangerschapsgymnastiek voor koeien was een idee van Roselinde Goselink van de faculteit dierenwelzijn van de Universiteit Wageningen. Roselinde liet de zwangere koeien twee keer per dag voor drie kwartier in een stapmolen. Normaal wordt zo’n ding voor paarden gebruikt.

De koeien zijn dus inmiddels allemaal goed bevallen. Of de zwangerschapsgymnastiek geholpen heeft moet nog blijken. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de melkproductie veel beter is als een zwangere koe af en toe een rondje loopt. In januari weten we waarschijnlijk wat de resultaten zijn van het experiment.

Koe op de radio

Voorlopig kunnen de koeien even lekker uitrusten van al dat geloop en zich op hun kroost concentreren. En af en toe een interviewtje geven, aan Radio 1 bijvoorbeeld of Campusradio.

Dit heeft dan weer niks met koeien te maken, maar is wel grappig. Stand-upper Jacob Spoelstra heeft het voordeel van puffen ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.