Feest bij de NS!

“Dames en heren. Over enkele ogenblikken komt aan op spoor 7 de intercity naar Amsterdam en Alkmaar. In deze intercity bevindt zich een speciale coupé waar u uw NS Voordeelurenchipkaart kunt laten activeren,” schalt uit de speakers op Utrecht Centraal.

Het is dinsdag 1 december 2009 en het is feest bij de NS. Vanaf vandaag kunnen alle reizigers met een voordeelurenchipkaart reizen. Een papieren kaartje kopen is niet meer nodig.

Trots
De NS is trots. Als de trein aankomt stappen er uit de achterste wagon mensen, keurig gekleed in NS-pak, met grote roze borden, de kleur van de OV-chipkaart. Ze delen petitfourtjes uit, met het logo van de OV-chipkaart erop, aan iedereen die de wagon binnenkomt. Ook krijgt iedere reiziger gratis koffie aangeboden.

Roze trein
De coupé, waar voor de gelegenheid de stoelen bedekt zijn met roze stof, er roze slingers langs de ramen hangen en waar hier en daar roze cirkels op de vloer en ramen zijn geplakt, is eigenlijk voornamelijk bedoelt voor de pers. Reizigers kunnen er inderdaad hun voordeelurenchipkaart laten activeren, maar dat lijkt bijzaak. Dat kunnen ze in de hal bij binnenkomst doen. De pers mag doorlopen en worden in de watten gelegd in deze eersteklas roze coupé.

Weinig animo
In de perscoupé zit nog geen handvol journalisten. En ze schrijven allemaal voor media die te maken hebben met het OV. De journalisten krijgen in de coupé de kans om Jacques Huberts en Boukje Bugel, respectievelijk directeur en commercieel directeur NS Reizigers, te interviewen.

Commercieel directeur
Boukje Bugel, gekleed in de bijpassende kleur roze, is ook trots. Althans, dat probeert ze hoog te houden. Ze heeft het vooraf uitgestuurde persbericht goed uit haar hoofd geleerd en kan dus ook op al onze vragen antwoord geven. Totdat wij vragen beginnen te stellen over de invoering van de OV-chipkaart voor studenten op 1 januari 2010. Dat duurt niet lang meer en is de NS er wel klaar voor? “Ja, daar zijn we klaar voor. Vanaf 1 januari 2010 kunnen alle studenten met hun OV-chipkaart reizen bij alle vervoerders in Nederland,” aldus Bugel. Hmmm… Dat is niet echt een antwoord op mijn vraag.

Uit meerdere antwoorden blijkt dat Bugel niet goed weet waar ze het over heeft. Zo beweert ze dus dat de NS er wel klaar voor is, maar dat studenten nog niet in en uit hoeven te checken vanaf 1 januari 2010. Pardon? Waarvoor dient die OV-chipkaart dan?!

Informatie? Uhh…
Ook weet Bugel niet waar studenten meer informatie kunnen vinden, bij die vraag moet de persvoorlichter ingrijpen en moet de vraag opnieuw opgenomen worden. Uiteindelijk probeert de persvoorlichter het gesprek krampachtig af te breken. Mevrouw Bugel moet door naar de volgende journalist. Uh… welke dan?

Maar de NS is nog steeds trots. Of die trots terecht is zullen we vanaf 1 januari 2010 gaan merken.

Kijk naar CampusTalk!
Wil je meer weten over de invoering van de OV-chipkaart voor studenten in Utrecht en hoe die invoering gaat verlopen? Kijk dan op maandag 28 december 2009 naar de vierde aflevering van CampusTalk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.