Gooi wat in m’n schoentje!

Groen is het nieuwe bruin. Alles moet groen en vooral verantwoord. Zelfs de chocoladeletters mogen niet meer bruin zijn. Oxfam Novib heeft met de Groene Sint actie succes gehad. Veel winkelketens hebben toegezegd alle letters groen te maken.

Sinterklaas en zijn groene letter
Sinterklaas en zijn groene letter. FOTO: Oxfam Novib

De ‘ambassadeurs van het zelf doen’, Oxfam Novib, hebben hun activiteiten verplaatst. In plaats van mensen helpen in ontwikkelingslanden, helpen ze nu rijke supermarkten aan gratis publiciteit. ‘Albert Heijn wordt groen‘, ‘Lidl stapt ook over naar groene letters’. Eigenlijk moeten de winkels blij zijn met al die gratis aandacht zo vlak voor Sinterklaas. Reclame maken is niet meer nodig. Oxfam Novib zorgt voor gratis publiciteit.

Vreemd
Eigenlijk is het vreemd dat een organisatie als Oxfam zich bemoeit met chocoladeletters. Groen of niet, chocoladeletters worden toch wel verkocht. Het zal weinig mensen interesseren of hun letter verantwoord tot stand is gekomen. Ik wil gewoon een hap nemen zonder na te denken of deze letter wel eerlijk is.

Advies
Oxfam kan zich beter bezig houden met het aantal calorieen in een letter. Of het hoge suikergehalte. Daar hebben we tenminste echt wat aan.
Over die groene onzin hebben we ondertussen wel genoeg gehoord en gelezen.

Sinterklaas weet wel wat lekker is en het is niet groen

4 gedachten over “Gooi wat in m’n schoentje!

 • 3 december, 2009 om 12:43
  Permalink

  Oh oh Arthur,

  Gelukkig dat iemand zich interesseert voor die arme kindjes in ontwikkelingslanden. Laten we hopen dat hun groene handjes nu iets anders mogen maken.

  Ik kies voor de bruine letter. Waarom? Omdat ik niet in Oxfam en niet in groen geloof. Kortom: hoe bruiner hoe beter. Gelukkig gaat de Groene Sint 5 december weer naar Spanje. Laten we hopen dat hij nooit meer terug komt.

  Daar geloof ik in.

 • 3 december, 2009 om 12:34
  Permalink

  Beste Kevin,

  Erg scherp dat je niet direct een onderzoek van Oxfam zelf gelooft. Om dan maar meteen aan te nemen dat het mensen weinig interesseert (misschien gaan ze er na deze ‘groene’ actie over na denken) is echter zo kort door de bocht. Je hebt het mij nog niet gevraagd, en om je dan maar meteen het gras voor de voeten weg te maaien: Ik zou wel voor een groene letter gaan, niet in de laatste plaats omdat de kinderhandjes onder meer hygiënische omstandigheden hun werk doen, wat de smaak van mijn letter ten goede zal komen.

 • 3 december, 2009 om 12:26
  Permalink

  Beste Arthur,

  Ik snap je zorgen. Feiten en cijfers zijn belangrijk. Uiteraard zou ik een onderzoek van Oxfam Novib kunnen citeren. Helaas weet ik daar de uitkomst al van, de betaler bepaalt.

  Aangezien de afgelopen jaren de letters gewoon ‘bruin’ waren, concludeer ik dat het weinig mensen interesseert of hun letter groen is.

  Zet dus vanavond maar braaf je schoentje en misschien krijg je wel iets lekkers. Hopelijk iets wat niet groen is.

 • 3 december, 2009 om 12:21
  Permalink

  Feiten en cijfers Kevin! “Het zal weinig mensen interesseren of hun letter verantwoord tot stand is gekomen”, moet ik dat zomaar, om in de Sinterklaastermen te blijven, voor zoete koek aannemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.