Je mond snoeren voor het Ublad

Geen spandoeken, getetter uit megafoons of strijdliederen vanmiddag voor de  Universiteitsbibliotheek. Integendeel. De universiteitsraad hield zijn kop. Met een Ublad in de hand lieten ze hun mond snoeren met tape om te demonstreren tegen de stopzetting van de papieren uitgave van het Ublad. De universiteitsraad gelooft dat ‘de universitaire pers monddood gemaakt zal worden als het blad opgeheven wordt en de redactie in een kleinere vorm verder gaat’.

Het rommelde al enige tijd op de redactie van het universiteitsblad van Utrecht, maar nu zijn de knopen toch echt doorgehakt. Volgens hoofdredacteur Armand Heijnen had het blad steeds meer moeite met het bereiken van haar lezers. Daarnaast draait de universiteit momenteel ieder dubbeltje om.

Het college van bestuur ziet meer heil in een digitaal medium. Het online-concept moet een platform bieden voor debat. Maar, kan dit nog op onafhankelijk wijze, vraagt de huidige redactie zich af. Zij zullen, dankzij de gepaarde reorganisaties, vanaf 2010 helemaal worden ondergebracht bij de afdeling communicatie waardoor de scheiding tussen voorlichting en onafhankelijke journalistiek lijkt te gaan vervagen. Onzin, vindt collegevoorzitter Yvonne van Rooy. In een reactie op een artikel van het Ublad laat ze weten dat ‘een controlerende redactieraad nog steeds blijft bestaan’.

PICT0043

Volgens initiatiefnemer van de Universiteitsraad Max Patelski is een digitaal medium een dom idee. Hij vreest dat achtergrondartikelen zullen verdwijnen omdat hier op een website simpelweg geen plek voor is. Max heeft inmiddels ook Red het Ublad in het leven geroepen. Op de website kun je ook de petitie tekenen.

Wat vind jij? Moet het papieren Ublad blijven bestaan of niet?

Een gedachte over “Je mond snoeren voor het Ublad

  • 7 december, 2009 om 16:19
    Permalink

    bij het linken naar een pdf moet je de lezer wel even waarschuwen. Soms beginnen computers op te stijgen bij het downloaden en openen van een pdf. Een simpele alert (pdf) voorkomt dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.