In Utrecht de asbakken steeds vaker op tafel

Als je vaak in Utrechtse kroegen komt kan het je niet ontgaan zijn, er wordt steeds meer gerookt. Nog niet zoveel als in Brabant waar bijna elk café inmiddels maling heeft aan het rookverbod, maar het worden er steeds meer.

Sommige kroegen zetten stiekem de asbakken na twaalf uur s’avonds op tafel omdat ze verwachten dat er dan toch geen controleurs meer komen. Andere kroegen winden er geen doekjes om en hebben zichzelf gebombardeerd tot een zogenaamde rokerskroeg.

Dat de kroegen boetes krijgen kan ze niet zo veel schelen. Hun klanten zijn namelijk zo blij dat ze weer eens een peuk kunnen opsteken in een café dat ze graag meebetalen aan de boetes. Zo vraagt het ene café bijvoorbeeld een bijdrage van 5 euro voor een asbak en de ander rekent een euro per persoon. Voor dat bedrag kan je dan de hele avond roken.

Café de Potdeksel aan het Lucas Bolwerk is zo’n rokerskroeg. Cafébaas Fred Besselse heeft nooit iets gezien in het rookverbod en verzet zich met hart en ziel. Hij vindt dat zijn publiek gewoon moet kunnen roken in de kroeg en als mensen daar aanstoot aan nemen moeten ze maar een stukje doorlopen naar een andere kroeg.

Wil je meer weten over Café De Potdeksel kijk dan op 4 Januari 2010 naar Campus talk voor onze nieuwe rubriek ‘Oude Utrechtse Kroegen, toen en nu..’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.