Poppenkast

‘Ze zeggen ook wel dat in iedere pop een ziel zit.’ Poppenmaakster Marijke van Ooijen zit te midden haar poppenparadijs en streelt het beertje op haar schoot. Hij geniet. Naast haar staat tante Zoetetaart. Ze bekijkt het gebeuren geduldig. Het mangolia engeltje zit op haar gat en de poes in de mand probeert het sliertje voor haar ogen weg te blazen. ’s Nachts, als Marijke slaapt, houden alle poppen een sneeuwballengevecht gevecht met de zachte fimoklei waarmee hun hoofden zijn gemaakt door haar handen. De jack russel op de stoel snurkt ongestoord verder.

Poppen maken is een een ontzettend precies werkje waar Marijke veel van zichzelf stopt. ‘Soms zeggen mensen ook dat ik op die pop lijk. Zie je de gelijkenis?’ Ze pakt een poes met, warempel, precies haar ogen. Hier in Nederland kopen de meeste mensen een pop voor hun peuter, maar in Rusland geef je je kind – of vriendin, nichtje, moeder, buurmeisje – een pop als ze trouwt. Een baby born is dan hoogst ongepast, Marijke’s poppen daarentegen doen het goed in Rusland. Trots laat ze een fotoboek zien van haar poppenbeursreizen naar Rusland.

Nieuwsgierig? 18 januari, CampusTalk. Hier alvast een klein voorproefje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.