Sigaren maken, een echt ambacht.

Javaans tabak
Foto: Ingrid van Rooijen

Vroeger, een jaar of tweehonderd geleden, was Nederland een echt sigarenland. De sigarenindustrie in ons land begon al in 1826 in Kampen. Iets meer dan dertig jaar later opende de eerste sigarenfabriek in Amsterdam. Vervolgens opende er veel sigarenfabrieken in, naast Kampen en Amsterdam, onder meer Veenendaal, Utrecht en Eindhoven.

Eindhoven werd zelfs aan het eind van de negentiende eeuw ook wel La ville fumee genoemd, ‘de rokende stad’, er waren meer dan vijftien sigarenfabrieken. Toch is deze ooit zo bloeiende industrie niet meer wat het ooit was. Er zijn bijna geen fabrieken meer over in Nederland, vrijwel alle sigaren worden nu in Belgie geproduceerd.

CampusTalk ging op bezoek bij sigarenfabriek De Olifant in Kampen, de enige die in Kampen is overgebleven. Met een iPhone hebben we alvast wat foto’s gemaakt. Zo zie je hierboven een van de grote bakken die gevuld zijn met tabak.

Op onderstaande foto zie je een van de machines in de sigarenfabriek. En de redacteuren gingen niet met lege handen naar huis, ze kregen een zakje met handgemaakte sigaren mee.

Het item zal op 14 december op Stads TV te zien zijn, kijken dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.