Smerig artikel HP/De Tijd

Journalist Jeroen van Bergeijk heeft voor HP/De Tijd een portret geschreven van iemand die hij niet kent. ‘Xander Dirks’ is het slachtoffer. Bergeijk wil hiermee laten zien dat mensen heel gemakkelijk de meest intieme persoonsgegevens op sites als Hyves, Flickr en Twitter zetten.

Dit is Jeroen van Bergeijk (de schrijver van het artikel)

‘Xander Dirks’ is niet de echte naam van het slachtoffer, Bergeijk heeft een schuilnaam gebruikt. Ook is bij de afbeeldingen – zo zien we ‘Xander met omarmt door een vouw met grote tieten – het gezicht van ‘Xander’ geblurd.

Xanders ware identiteit

Een aantal van de afbeeldingen laat een screenshot van een website zien. Op die sites zijn zwarte balkjes over Xanders echte naam, telefoonnummer e.d. geplaatst. Wat Van Bergeijk natuurlijk ook weet, is dat wanneer je ook maar een beetje van die tekst in een zoekmachine typt, je bij die site terecht komt. En dus ook zijn echte naam, telefoonnummer en weet ik wat al niet meer vindt. Waarom dan toch die schijnheilige moeite nemen om de identiteit van Xander te verhullen?

Xander zelf heeft er ook geen goed woord voor over:

“Ik heb die gegevens op sites gezet, en dan is die informatie inderdaad openbaar en vrij toegankelijk, dat klopt. Maar ik heb die gegevens niet in HP/De Tijd gezet – daar wilde ik het ook absoluut niet inhebben.”

Journalist Bergeijk heeft Xander nog wel gecontacteerd, voor hij het artikel publiceerde:

“Of ik mee wilde werken aan een artikel over persoonsgegevens op internet. Toen ik zei dat ik dat niet wilde, zei hij dat het eigenlijk al af was en dat hij het gewoon ging publiceren. Ik zei dat ik dat niet wilde, en dat ik de hoofdredactie wilde spreken. Hij zei dat hij zou kijken of dat geregeld kon worden. Toen heeft hij het dus gewoon gepubliceerd.”

Xanders seksualiteit

Een smerig zaakje, een smerig artikel. Waar Jeroen van Bergeijk het artikel mee aflsuit:

“Feit is dat Xander niet zeker weet of hij nou op jongens of meisjes valt. Op Jyte, een site waarop deelnemers kunnen stemmen over allerhande stellingen, zegt Xander namelijk dat hij twijfelt aan zijn geaardheid.”

Van Bergeijk had beter iemand anders kunnen zoeken, die wél mee wilde werken. Die mensen zijn er vast wel. Ik ben benieuwd wat de hoofdredactie van HP/De Tijd hiervan vindt, en eigenlijk wil ik ook wel weten wat de Raad van Journalistiek hier over te zeggen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.