Automatisch ontvrienden: het nieuwe hyven

Ontvrienden was het woord van 2009. In 2010 zien we pas echt de gevolgen, online zelfmoord! Maar in de virtuele wereld doet dat minder pijn.

Herkenbaar? Die lamme tak die je, na het uitwisselen van twee woorden de avond er voor, meteen toevoegt op Hyves. Extra irritant: een leuk ‘persoonlijk’ bericht bij de uitnodiging: “Hoooi, zo ik ben brak! Jij ook??”. Een virtuele last valt van je af. ‘Vroeger’ accepteerden we iedereen, want veel online vrienden hebben was een status symbool.

Verwijder als vriend
Verwijder als vriend!

Maar tijden veranderen! En zoals met alles in het tweede millennium gaat dat snel! Hoewel het aantal ‘Hyvers’ in 2009 nog groeide naar 9,5 (!) miljoen is het Engelstalige Facebook nu zijn opmars in Nederland echt begonnen. Ontvrienden lijkt namelijk te betekenen: overstappen van Hyves naar Facebook. De ‘intellectuele elite’ van Hyves lijkt over te stappen want wat is er beter aan Facebook: (vaak opgevangen in OV/café’s) Meisje 1: “Wat is er dan beter?”, Meisje 2: “Facebook is gewoon professioneler”, Meisje 1: “Owww, OK”.

Zelfmoord

Om terug te komen op het onderwerp van deze blog. Hyves heb je al achter je gelaten en Facebook begint ook je strot uit te komen door al die overstappers. De oplossing? De Web 2.0 Suicidemachine.org! Hij bestaat al een tijdje maar ik wil hem graag opnieuw onder de aandacht brengen. Het klinkt ontzettend eng maar na het afgeven van je gebruikersnaam en wachtwoord zal de Suicide Machine alle informatie op je Facebook, LinkedIn en Twitter account vernietigen! De makers garanderen “an approximate average of 25% improved quality of real life” en wees niet bang:

If I kill my online friends, does it mean they’re also dead in real life? No!

Tijdverdrijf

Web 2.0 Suicide Machine
Web 2.0 Suicide Machine

Verwonder je weer over de mooie dingen van het echte leven: fluitende vogels, het zwiepen van de bomen en het spelen van pictionary. Ja het is het net een smilie die je tekent!
Oké (woord ergernis), ik zal het toegeven, ik ben zelf natuurlijk hypocriet bezig (Misschien is een Danny’tje op z’n plaats?), want wat is er fijner dan een uur lang rondzwerven op andermans Hyves, van foto naar foto en van krabbel naar krabbel. Misschien zijn online dingen net zo wonderlijk als die in real life.
Een laatste noot: toch wel eng dat op de servers van Hyves van meer dan de helft van alle Nederlanders (er zijn 1 miljoen buitenlandse Hyvers) totale dagboeken in woord en beeld worden opgeslagen. Om over na te denken.

Een gedachte over “Automatisch ontvrienden: het nieuwe hyven

  • 17 januari, 2010 om 23:52
    Permalink

    Mooie thumbnail!

    Van Bevershot, altijd verrassend, altijd voordelig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.