De zwarte klauwen van bureau jeugdzorg

Een aantal weken geleden draaiden we een item bij K. thuis. Buiten de camera om, lucht ze haar hart over jeugdzorg. Nog maar kort geleden verloor ze haar zoon, hij pleegde zelfmoord. Al bijna zijn hele leven was hij in handen van jeugdzorg: hij was licht verstandelijk beperkt, autistisch, had adhd en borderline en dat maakte hem moeilijk en druk. K. vindt het de schuld van jeugdzorg dat zij haar kind verloor.

jeugdzorg
Foto: ANP

Pesten, intimidatie, lichamelijk mishandeling. Jeugdzorg kneep een oogje toe. Haar zoon werd herhaaldelijk verkracht door zijn kamergenoot. Jeugdzorg kneep een oogje toe. De dader verdwijnt wel van het instituut, maar als haar zoon vervolgens naar een ander instituut gaat is de jongen net aangenomen als stagiar. “Sorry mevrouw, beetje slordig, maar we kunnen er niks meer aan doen.”

Niet luisteren
Haar zoon had al zijn hele leven de drang om zelfmoord te plegen. Jeugdzorg luisterde niet naar hem, maar strafte hem steeds als hij een poging deed. Zo probeerde hij met een cd z’n armen door te snijden en als straf werd hij in de isoleercel gestopt. En moeder, waar hij zo veel aan hechtte, ze werd op afstand gehouden. Een ontzettend stomme stap, want moeder was in de meeste gevallen de enige die de jongen begreep. Met zoveel vragen en verzoeken ging K. naar jeugdzorg toe, in de hoop dat ze de hulp konden aanbieden waar hij zo de behoefte aan had, dat gebeurde niet.

jeugdzorg3
Bron: Ambulante Spoedhulp Jeugdzorg

Op internet beland ik op verschillende websites waar boze ouders zich uitspreken. Zo heb je ‘bom op jeugdzorg’, dramatische verhalen over kleine kinderen die al vanaf hun geboorte worden afgepakt en ouders die vechten om hun kind uberhaupt te mogen zien. K. vertelt dat er niet naar je wordt geluisterd en boze brieven worden meteen in de container geflikkerd.

“ Ook op fora worden we niet serieus genomen, omdat het grootste gedeelte van deze mensen niet foutloos kan schrijven. Het zijn vaak de wat lager opgeleide mensen die dit soort dingen meemaken. Maar dat betekent absoluut niet dat er geen goede moeders tussen zitten.”

Stil protest
Zoveel boze ouders, waar blijft het protest dan? K. vertelt dat er stille tochten worden georganiseerd, maar er komen nooit veel mensen.

“Als jeugdzorg merkt dat je naar zo’n bijeenkomst gaat, verlagen ze je contacttijd. Mocht je eerst bijvoorbeeld twee keer per week langskomen, mag dat daarna opeens maar twee keer per maand.”

Zo doe je dat dus, ouders koest houden. Gelukkig, en dat zegt K. ook, is niet heel jeugdzorg waardeloos en zijn er ook mensen geweest die haar zoon wel hebben willen begrijpen en hun werk wel goed doen.

3 gedachten over “De zwarte klauwen van bureau jeugdzorg

 • 23 augustus, 2010 om 00:07
  Permalink

  I hoop echt dat er een tijd komt,dat ouders die kinderen hebben die (ongewenst) uit huis zijn geplaatst, met z’n allen actie zouden willen en kunnen ondernemen.
  Die vernederingen en het voor gek verklaren, met daarbij nog heel heel veel leugens door jeugdzorg en ook de raad voor de kinderbeschadiging,(sorry!! BESCHERMING!!)
  Ik snap niet dat ze s”nachts normaal kunnen slapen.
  Goh! wat heb ik gepresteerd vandaag zeg!
  Weer 2 kinderen weggehaald bij hen ouders,zo nu op vakantie(want op een zitting komt nooit de gezinsvoogd,altijd een vervanger/ster,)

 • 22 augustus, 2010 om 23:54
  Permalink

  Onze dochter hebben B.J.Z en D.R.V.D.K. uit het het ziekenhuis ontvoerd.
  Ze moest onderzocht worden omdat ze nogal klein was.
  Maar wat is er aan de hand volgens hen (de raad bjz ook nog de huisarts daarbij!!)
  Moeder is in het verleden depresief geweest,dus dachten ze: die zal wel drinken,ook belangrijk voor hen was dat de moeder van moeder psychotisch is geweest, dus dat zal de moeder van Anja (ons dochtertje uiteraard,)
  dan ook wel eens kunnen krijgen,of misschien al heeft.
  Dus wat gaan we doen??
  Simpel!
  Een maatregel nemen zodat dit in ieder geval bij hen nooit kan voorkomen.
  Ik weet van iemand die een bezoekregeling heeft,die heeft in de zomer in een kamertje kunnen zitten om een uurtje met haar zoontje te kunnen spelen, met de pleegouders erbij 1 van pleegzorg en dan ook nog de pleegouders en de gezinsvoogd erbij,zeer vernederend dat snapt iedereen wel.
  TEMPERATUUR: ongeveer 32 graden!!!!!!!
  Ik snap echt niet dat dit nog steeds zo door kan gaan,volgens mij heeft het kabinet er echt heel veel baat bij want als het hen nu echt miljoenen zou kosten,(die werkelijk verspild en weggegooit zouden worden als eerste bij BJZ en pleegzorg,en instanties zoals F.O.R.A)

 • 6 augustus, 2010 om 23:30
  Permalink

  Heb zelf een pleeg kind , zelfs dat heeft 2 rechtzaken gekost , ( eigen kosten) , om hem bij ons te houden , en wij zijn de gelukkige in de strijd , zijn bij hem van jeugdzorg af.
  Helaas begint nu het 2e spelletje , het 2e pleegkind!!
  Deze gebruiken ze nu als speelbal omdat we lastig waren bij de eerste.

  Ik weet 1 ding , ga tot het einde voor je , ( ook al is het een pleegkind) , en LEES heel veel , je rechten zijn meer als je denkt , alleen jeugdzorg en de raad van de kinderbescherming zal dit nooit vertellen.

  Nadeel is wel , de kosten rusten op je eigen schouwders , maar naar mijn mening 1000% de moeite waard

  fam. van Dalum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.