Freelancen onder schooltijd

Als student aan de School voor Journalistiek haal je je diploma niet zomaar. Je komt er niet met alleen colleges volgen, opdrachten maken en tentamens halen. Je moet freelancen!

Dat freelancen is erg belangrijk, want dan doe je al wat ervaring op in het werkveld. Slimme actie van de opleiding om iedere student te verplichten om maar liefst 5 studiepunten te laten incasseren door middel van freelance klussen. Zo heeft iedere student namelijk al minstens 140 uur werkervaring in de journalistiek.

Foto: Henri Vinke - Vinke Vision

Freelancen als productieassistent

De opleiding vindt freelancen erg belangrijk, dus als je het lief vraagt, kun je zo een paar dagen vrij krijgen om te freelancen. Vorige week was ik aan de beurt.

Op 12 en 13 januari moest ik als productieassistent in opdracht van videoproductiebedrijf Vinke Vision naar de Jacobikerk in Utrecht. Op 13 januari werd daar de aftrap gegeven van de actie Kerkbalans. Dat is een jaarlijkse inzamelingsactie voor de kerken in Nederland. De kick-off werd dit jaar groots aangepakt en uitgezonden via themakanaal Spirit 24.

Foto: Henri Vinke - Vinke Vision

Van alles en nog wat

Productieassistent is een breed begrip. Eigenlijk ben je een manusje van alles. Zo mocht ik op dinsdagochtend lekker boodschappen gaan doen voor de crew. Brood, koffie, cola en vooral veel snoep om ze tevreden te houden. De rest van de dag was ik vooral bezig met alle voorbereidingen: stoelen in de kerk verplaatsen, kartonnen krukjes vouwen en de presentatietafel poetsen totdat hij glom zoals een Svarovski steen doet.

De opname

Na een volle dag voorbereiden is het moment daar: de opname! Op de dag zelf ben je eerst ook nog druk met voorbereiden. In het geval van de actie Kerbalans vooral met repeteren, want er werd een soort talkshow gehouden met twee presentatoren en vier gasten, er trad een kinderkoor van 32 kinderen op en ook was er nog een optreden van een zanger/pianist.

Vanuit de wagen wordt de show live uitgezonden Foto: Henri Vinke - Vinke Vision

Kinderkoor

Als productieassistent kreeg ik het kinderkoor onder mijn hoede. Aan het eind van de show moesten zij 28 borden omhoog houden met de tekst: ‘Een kerk is van blijvende waarde’. En dat moest natuurlijk worden gerepeteerd.

Na veel bloed, zweet en tranen hadden de kinderen het trucje met de borden eindelijk een beetje onder de knie. Dat mocht ook wel, want de opnames gingen al bijna van start. Maar het resultaat mocht er zijn, tijdens de opnames ging het perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.