Het Domplein: een opengewaaid gat?

De kerrick van de Dom, ’t vermaerde werelts-wonder,
Dat soo veel eeuwen heught, dat ley oock hallef onder.

Was het de Donderbasuyne Godts, die de goddeloze en ijdele Utrechtse bevolking wilde bestraffen, vlak na de bevrijding van de Rooms-Katholieke Fransen? Of was het niet meer dan een schrickelik tempeest* die het middenschip van de Domkerk voorgoed van de Utrechtse kaart wegvaagde? Hoe dan ook: in 1674 werd Utrecht opgeschrikt door een tornado. Het gevolg: tussen de Domkerk en de Domtoren kwam een groot gat te liggen: het Domplein.

In 2004 werd het middenschip tijdelijk herbouwd
In 2004 werd het middenschip tijdelijk herbouwd

Het was 1 augustus 1674 om half acht ’s avonds toen Utrechters werden opgeschrikt door een tornado die over de stad raasde. Het middenschip van de Dom bleek niet tornadoproof; het ontbrak aan steunberen die de kerk en toren wel hebben. Sindsdien staan de kerk en de toren enkele tientallen meters van elkaar vandaan, met niets wat hen verbindt. Enkel en alleen de herinnering aan het middenschip.

Een nieuw middenschip
Daarom willen sommige mensen dat het middenschip weer terugkomt. Voorstanders van dit idee vinden het Domplein nu een open gewaaid gat en willen de Dom graag terugzien in hoe het ooit bedoeld was.

Crystal church
Maar hoe dat schip er uit moet gaan zien, daar verschillen de meningen over. Afgelopen zomer presenteerde architect Henk van Zeeland een modern ontwerp voor het middenschip genaamd Crystal Church. Volgens hem komt het middenschip het beste tot haar recht als het in eigentijdse stijl wordt uitgevoerd: van glas en staal.

Slowbuilding
Daar denkt restauratiearchitect Leo Wevers anders over. Hij zou het prachtig vinden als het middenschip wordt gebouwd zoals het vroeger werd gebouwd. Volledig authentiek dus, maar dan wel met de steunbeuren die destijds ontbraken. Hij is voor ‘slowbuilding’, wat betekent dat er zolang over de bouw mag worden gedaan als vroeger. Daarnaast wil hij van de bouw een toeristische trekpleister maken. Bezoekers kunnen zien hoe een kerk vroeger werd gebouwd: zonder elektriciteit, met paard en wagen en steigers van hout.

Benieuwd naar de plannen? Kijk naar CampusTalk op UStad!

Wat vind jij? Moet er een nieuw middenschip komen of moet het Domplein blijven zoals het nu is?

* storm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.