“Ik ondersteun een militair regime.”

Als alles goed loopt, vertrek ik binnen enkele maanden naar Burma, ook wel bekend als Myanmar. Als ik dit nieuws met anderen deel, merk ik dat de meningen over de geplande reis verdeeld zijn en er weinig bekend is over dit land.


Feitjes
Voor degene die niet bekend zijn met Burma hier wat kenmerken voor het land:
•Er heerst een militair regime dat niet schroomt om geweld te gebruiken tegen zijn bewoners.
•Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi wordt hier onder huisarrest gehouden.
•Als zij internationaal niet zo bekend was, was ze waarschijnlijk allang “verdwenen”. Iets wat wel vaker gebeurd met mensen die een dreiging zijn voor het huidig bewind.

•Een groot deel v.d. bevolking bestaat uit boeddhistische monniken.
•Protesten van deze monniken werden in 2007 hardhandig neergeslagen, hierbij overleed ook een Japanse journalist.
•Beelden van de protesten en het geweld tegen de passieve demonstranten gaan de wereld over. De Burmese overheid blokkeert het internet.

Egoïstisch
Waarom zou ik in hemelsnaam naar zo’n land gaan? De laatste jaren promoot de regering van Myanmar het toerisme en telkens meer mensen maken gebruik van deze mogelijkheid om het land, dat jaren lang voor buitenlanders gesloten is geweest, te bezoeken. Het zijn inderdaad egoïstische motieven die mij drijven om naar Burma te gaan. Omdat het land tot recentelijk amper westerlijke invloed heeft gehad, heeft het zijn eigen cultuur behouden en is het niet verpest/verwestert zoals andere Aziatische landen. Hier geen fastfoodketens, groepjes dronken backpackers, megamalls, hordes toeristen en opdringerige locals die hun “authentieke” producten proberen aan te smeren. De consumptiemaatschappij en het kapitalisme in zijn extreme vorm hebben dit land nog niet bereikt, maar voor hoe lang nog?

Nog wat feitjes
Dit heeft het land wel te bieden:
•Dui-zen-den pagoda’s, stupa’s en tempels.
•authenthieke cultuur.
•heerlijk eten.
•prachtige natuur en diverse landschappen.
•vooral op het platteland een levensstijl die back to basic is.
•hele vriendelijke bevolking
•Bagan, een stad uit de oudheid midden in de natuur waar duizenden tempels staan. Verdiend vermeld op de werelderfgoedlijst.

Regime ondersteunen
Een v.d. opmerkingen die ik de laatste tijd veel heb horen vallen is dat ik, door het land te bezoeken en daar mijn geld te spenderen, het militaire regime ondersteun. En ik moet het toe geven, er zit een kern van waarheid in; een deel van het geld dat ik daar uitgeef komt in het regeringspotje terecht. Maar ik hoop dit tot een minima te kunnen beperken en er voor te zorgen dat het geld bij de bevolking terecht komt. Er zijn verschillende tips voor verantwoord reizen door Burma op het internet te vinden, zoals op de site van Voices for Burma.

De opmerkingen om niet naar Burma te gaan omdat het onverantwoord is vanwege ethiek of veiligheid sla ik in de wind. Ik kom daar voor de cultuur en het land. Toename van toerisme zal het land eerder meer goed dan kwaad doen omdat er meer mensen op de hoogte zullen zijn van de wantoestanden daar en de internationale gemeenschap er niet meer omheen kan.

Thwa dau me..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.