Kermes in de Ulu Moskee

Kermes in een moskee? Voor mensen dien geen Turks spreken klinkt het misschien een beetje raar, maar kermes is het Turkse woord voor bazaar. Komend weekend houdt de Ulu Moskee een bazaar, mede om de bouw van de nieuwe moskee op de Kop van Lombok te financieren.

Impressie nieuwe Ulu Moskee.Bron: ir. Ishak Onen - Architect BNA
Impressie nieuwe Ulu Moskee.Bron: ir. Ishak Onen - Architect BNA

De bouw van de nieuwe moskee is al in volle gang, maar hij komt er natuurlijk niet vanzelf. Veel geld is er nodig om het gebouw, dat ook een cultureel centrum gaat worden, te verwezelijken. “Het gaat ons zeker zo’n 7 miljoen euro kosten, alle kleine beetjes zijn daarom zeer welkom”, zegt Recep Arslan, bestuurslid van de Ulu Moskee. Op 15, 16 en 17 januari houdt de Ulu moskee aan de kanaalstraat dan ook een fancy-fair. “Kinderen kunnen zich laten schminken en versieren met henna en natuurlijk zijn er Turkse hapjes aanwezig”, aldus Arslan. De opbrengt van de bazaar gaat naar de nieuwe moskee.

Geen bezwaar

Je zou denken dat veel inwoners van Lombok bezwaar hebben tegen de bouw van een mega moskee aan het begin van hun woonwijk. De redacteuren van CampusTalk hebben Lombokkers gevraagd wat ze er nu eigenlijk van vinden. En wat denk je? De geluiden zijn juist erg positief. De Kop van Lombok is al jaren een bouwput, en de mensen zijn blij dat daar nu eindelijk verandering in gaat komen. En omdat het nu eenmaal een multiculturele wijk is, past een mooie moskee goed in het straatbeeld. Slechts een enkeling gaf als reactie dat dit echt niet moest kunnen.

Dus heb je nog nooit een moskee van binnen gezien, of wil je meer weten over de bouw van de nieuwe Ulu Moskee, dan is dit weekend natuurlijk een mooie gelegenheid om eens een kijkje te gaan nemen.

En wil je meer weten over het feit dat het in Utrecht blijkbaar wel mogelijk is een moskee te bouwen in een woonwijk en in andere steden niet. Kijk dan sowieso 15 maart naar CampusTalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.