Lippenstift in vorm van penis

Een lippenstift in de vorm van een penis. Of een goudkleurig cadeaulint in de vorm van het mannelijk geslachtsdeel. Je kunt het vanaf 17 januari zien in Museum Catharijneconvent. Tijdens de tentoonstelling Lingam zijn 122 hedendaagse vruchtbaardheidssymbolen te zien.

De lingam als kunstobject
De lingam als kunstobject

Symbolen voor lust en seks dus. Nee! Lingam wil een nieuwe kijk geven op de oorspronkelijke en religieuze context van de lingam. Eeuwen geleden was het vereren van het vruchtbaarheidssymbool juist een vorm van godsdienst in het oosten. Geen verwijzingen naar platte seks dus.

De oosterse lingam

Wat is een lingam eigenlijk? Lingam is een houten of stenen object in de vorm van een penis. In het hindoeisme en boeddhisme wordt de lingam aanbeden en vereerd als vruchtbaarsheidssymbool. Daarnaast staat de lingam ook voor een scheppende oerkracht; een kracht die sterk verbonden is met seksuele energie.

Jong publiek

Het is wel duidelijk dat het museum graag een jonger publiek wil trekken. Catharijneconvent is het museum voor christelijke kunst en cultuur in Utrecht. Let’s be honest: veel jongeren spreekt dit niet aan. Met de nieuwe tentoonstelling zal het museum zeker meer jongeren binnen zien lopen. Of zij ook werkelijk geinteresseerd zijn in de religieuze achtergrond van de vruchtbaarheidssymboliek, dat is nog maar de vraag.

Ook nieuwsgierig geworden? Op de website van het museum staat nog meer informatie. Let op: de tentoonstelling duurt maar tot en met 26 februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.