Man als importproduct

Als je alle Nederlandse jongens zat bent, laat je het perfecte exemplaar gewoon overkomen uit een ander land. Donkere krullen, kitesurfer, ongelooflijk muzikaal en de bijsluiter belooft dat hij je begrijpt. Ideaal. Maar zoals een importbruidje niet altijd een Poolse dame is met rode lippen, te hoge verzendkosten en gekleed in een witte trouwjurk inclusief wijnvlek, is een importbruidegom een serieuzer probleem dan dat het lijkt. En onbekend, dat ook.

Foto-blog3

Mehmet Özmih is importbruidegom. Twintig jaar geleden kwam hij naar Nederland voor zijn grote liefde. Hij sprak alleen Turks en kende niemand. Mehmet heeft hier zelf voor gekozen – hij leerde zijn vrouw kennen toen ze op vakantie was in Turkije – maar het gebeurt ook dat een man is uitgehuwelijkt aan een vrouw in Nederland. De mannen komen hier onvrijwillig en moeten niks van de vreemde  taal en cultuur weten. Dit leidt in de meeste gevallen tot agressie en onbegrip.

Mehmet vertelt dat hij vooral zijn familie zo mist. In Turkije staat familie veel centraler dan in dit land. Ondanks dat is deze man geen voorbeeld van een importbruidegom die dood ongelukkig in Nederland leeft en niet heeft kunnen wennen aan onze samenleving. Hij beheerst de taal goed en heeft hier vrienden en werk. En Turkije, dat is de beste vakantiebestemming die hij zich kan indenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.