Utrechtse biertjes

Je verwacht het niet, maar ergens op een gigantisch industrieterrein in De Meern staat nog een echte Utrechtse Brouwerij. Bij brouwerij de Leckere worden tien bijzondere, typisch Utrechtse bieren gemaakt. Zie hier een selectie.

Picture 12

1. Willibrord

Utrecht heeft zijn eigen beschermheilige. Willibrord welteverstaan. Vandaar dat dit biertje zo heet. Het Willibrord bier is een amberkleurig bier dat makkelijk wegdringt. Wie weet dronk de echte Willibrord ze in het jaar 730 ook zo weg!

Rode Toren2. Rode Toren

Dit bokbier dankt zijn naam aan een bekend Utrechts gebouwd dat er helaas niet meer staat. De Rode Toren zat vroeger aan de Oude Gracht. Destijds waren er ook buiten Utrecht veel brouwerijen die bier aan onze stad leverden. Als ze met hun lading per boot de stad binnenvoeren, moesten ze langs de Rode Toren. Daar werden accijnzen betaalt. Wilde je stiekem doorvaren? Dan werd je zonder pardon de gevangenis in gegooid…

Picture 103. Pontificale

Ook bij dit bier hoort een mooi verhaal. Rond 1400 was er namelijk een Nederlandse paus, Adrianus. Hij was de zoon van een Utrechtse timmerman. En heel toevallig hield Adrianus ontzettend veel van bier. Daarom is dit biertje naar hem vernoemd. Dit jaar is trouwens het Pausjaar in Nederland. Je kunt een Pontificale wandeling door de stad maken langs allerlei cafe’s. Uiteraard proef je daar dit fijne biertje!

2 gedachten over “Utrechtse biertjes

  • 13 april, 2012 om 23:31
    Permalink

    Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect web-site.

  • 22 januari, 2012 om 13:35
    Permalink

    Hi I stumbled upon your page by mistake when i was searching Bing for this issue, I have to point out your website is quite valuable I also love the layout, its great!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.