Vaarwel romantiek

kroko
Foto: Abel Tattje

Als die plek lang lang geleden al had bestaan, hadden piraten vast en zeker een schatkaart getekend die tot Tattje Rekwisieten zou leiden. Meer dan 100.000 decorstukken, van een potvis van vijftien meter, ouderwetse telramen en bowlingballen tot zilveren theelepeltjes, trollen en lampen in alle kleuren en smaken. Zoals Abel Tattje het zelf zegt: ‘Stiekem was het toch wel de grootste schatkamer van Nederland’. Toen ging hij failliet en de romantiek ten onder.

Een droeve optelsom van kredietcrisis en weinig reserves, is het wat schip Tattje een aantal maanden geleden deed zinken. Er werd te weinig efficient gewerkt: decorstukken stonden kriskras door elkaar. Het bedrijf waar Abel Tattje inmiddels is aangespoeld, Jan Verhuur, pakt het anders aan.

“Als we bij Tattje een klus kregen, moesten we spullen vanuit de hele winkel slepen en in de vrachtwagen zetten. Je deed dat dan met het hele team en had er een dagtaak aan. Wat we bij Jan Verhuur doen is slimmer. Er staan al complete decors in grote karren geladen, met een heftruck trek je dit zo uit de stellage, hup, de bus in.”

overzicht tattje
Foto: Abel Tattje

Oftewel, opgehoepeld met de romantiek. Soms word ik er zo ziek van: de goudsmid, meubelmaker, kledingmaker, alles op de schop omdat het niet zo goedkoop kan als wat de fabriek uitkakt. Efficiënt, efficiënter, efficiëntst. Deze kunstenaars – want dat zijn het - verliezen hun werk, het voelt niet eerlijk. Je zit tegenover Abel Tattje, je interviewt en voelt hem gebroken zijn. Failliet. Je levenswerk is niet meer van jou en wat niet kan worden verkocht heeft maar één bestemming: de container.

Een gedachte over “Vaarwel romantiek

  • 15 april, 2012 om 03:19
    Permalink

    Thanks for sharing excellent informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect web-site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.