Vreemde vogels in je tuin

Volgend weekend is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Dus ben je moe van een drukke werkweek, blijf dan vooral lekker thuis achter je raam zitten en tel de vogels die je ziet vliegen. Er is zelfs een kans aanwezig dat er een exotisch exemplaar voorbij komt zweven.

Jaarlijks organiseert de Vogelbescherming in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland de Nationale Tuinvogeltelling. Dit doen ze om meer te weten te komen over de vogels die leven in ons land. Iedereen kan meehelpen met het onderzoek. Het enige wat je hoeft te doen is op 23 of 24 januari een halfuurtje vrijmaken om de vogels te tellen die je in jouw tuin voorbij ziet komen. Voor het telformulier kun je terecht op de site van de Tuinvogeltelling.

Halsbandparkiet

Wie denkt alleen stadsduiven en mussen in Utrecht voorbij te kunnen zien vliegen tijdens de telling heeft het mis. Utrecht is tegenwoordig namelijk ook erg in Trek bij de exotische halsbandparkieten. Deze vogel komt van nature niet voor in ons land. Sinds hij hier in 1968 voor het eerst gezien is, heeft hij zich razend snel voortgepland. Uit onderzoek van Sovon blijkt dat er ongeveer 10.000 halsbandparkieten in de vier grote steden voorkomen. Slechts 70 daarvan zijn te vinden in Utrecht. Wel blijkt dat de parkieten in opkomst zijn in onze stad. De mogelijkheid er een te zien tijdens de telling is dus zeker wel aanwezig.

Zo ziet het eruit als de halsbandparkiet een kijkje komt nemen in je tuin…

En nog wat fijne filmpjes van vreemde vogels…Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.