Waarom zou je Haïti steunen?

Wie het nieuws enigszins volgt zal het niet zijn ontgaan: Haïti is getroffen door een zware aardbeving. Volgens de president van Haïti zijn er tussen de 100.000 en 200.000 doden. Het Rode Kruis spreekt van de grootste ramp uit haar bestaan. Zelfs de tsunami een aantal jaar geleden was minder ‘erg’.

De aardbeving heeft Haïti zwaar getroffen
De aardbeving heeft Haïti zwaar getroffen. FOTO: Elsevier

Ondertussen buitelen de hulporganisaties over elkaar heen. Giro 555 is geopend en minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking zegde direct een miljoen noodhulp toe. Donderdag zal er een grote benefietactie op televisie zijn. En uiteraard zult u weer doneren.

Laten we even terug gaan naar het jaar 2004. 26 december 2004 om precies te zijn. Een zware aardbeving zorgt voor een tsunami. Gevolg: meer dan 300.000 doden. De Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties haalden ruim 200 miljoen (!) euro op. Nu zes jaar later is daar 700.000 euro nog steeds niet van besteed. Het geld wordt bewaard voor een volgende ramp. ‘Gelukkig’ is die ramp er nu en het geld gaat naar Haïti.

Overigens zou Haïti met 200 miljoen euro volledig herbouwd kunnen worden. Het armste land ter wereld telt een werkloosheidspercentage van 70 procent. De kans dat het geld in corrupte handen valt is groot. Verder steunt u een overheid die het toestaat dat er een kleine half miljoen kinderen als slaaf werken.

Is doneren dan wel zinvol? Nee. Steun liever kleinschalige projecten van particulieren. U bent er dan zeker van dat iedere euro besteed wordt aan de wederopbouw. En als u het echt goed wilt doen: koop een vliegticket naar en ga zelf helpen. Daar heeft u geen aardbeving of giro 555 voor nodig.

4 gedachten over “Waarom zou je Haïti steunen?

 • 25 januari, 2010 om 16:45
  Permalink

  Steun dan niet via 555 maar EO-Metterdaad die zitten er al en je krijgt te zien waar je geld beland!

 • 21 januari, 2010 om 12:30
  Permalink

  Precies mijn gedachten.
  Enig particulier doel voor ogen?

 • 20 januari, 2010 om 09:11
  Permalink

  Het is goedE blog. Maar toch bedankt.

  Ik vertrek morgen, per bus.

 • 19 januari, 2010 om 15:00
  Permalink

  Goed blog, wanneer ga je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.