Graffiti. Kunst of vandalisme?

De meningen over graffiti zijn sterk verdeeld. De een vindt het prachtig, maar de ander ziet het als verloedering van het straatbeeld. Dat mensen graffiti tot verloedering van de stad vinden leiden, heeft vaak te maken met de ‘krabbels’ die op de muren worden gezet.


Tags
Deze ‘krabbels’ heten tags en het is een kick voor de graffitispuiter om zijn artiestennaam zo veel mogelijk door de stad te verspreiden. Maar deze tags leiden bij veel mensen tot frustratie. Ze vinden het lelijk en het kost bakken met geld om ze te laten verwijderen. Daarnaast kan de verwijdering van de tag door schoonmaakbedrijven tot aantasting van het gebouw leiden.

Harder optreden
Volgens Ingrid de Both, lijsttrekker van de VVD,  is er een groot verschil binnen de graffiti-scene: “Er zitten ware kunstenaars tussen die vaak ook gesteund worden door de gemeente, maar het lelijke geklieder valt bij mij onder vandalisme.” De VVD wil dan ook harder optreden tegen deze vandalisten.

Kunst
Graffiti is dus niet alleen maar lelijk. Wanneer er echt werk in wordt gestoken veranderen complete bouwtereinen of lelijke geluidswallen in een kunstwerk. Sander Hoting is het hier helemaal mee eens. Hoting is een van die kerels die de tags in Utrecht moet verwijderen: “Soms vind ik het doodzonde. Dan is het namelijk zo gaaf om te zien en dan voel ik mij ontzettend schuldig als ik het moet weghalen.”

2 gedachten over “Graffiti. Kunst of vandalisme?

 • 27 mei, 2014 om 14:07
  Permalink

  Dat is dus vandalisme

 • 1 maart, 2011 om 13:16
  Permalink

  “Er zitten ware kunstenaars tussen die vaak ook gesteund worden door de gemeente, maar het lelijke geklieder valt bij mij onder vandalisme.”

  Wat een gelul. Wie zijn dat dan? Op wat voor manier steun van de overheid?

  Ingrid de Both denkt volgens mij dat iets geen graffiti meer is als het bij haar in de smaak valt.

  Niet informatief kutstukje dit.. kan er niks anders van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.