Het Chinafestival in Utrecht

Van 14 februari tot 22 september is Utrecht in de ban van de Chinezen. In 2010 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen naar Nederland kwamen. De eerste 500 Chinezen kwamen in 1911 Nederland binnen als stakingbrekers.

Om te vieren dat dit jaar het 100 jaar geleden is dat de chinezen in Utrecht kwamen, heeft Utrecht voor het eerst een China festival. Op 14 februari is het festival van start gegaan met het vieren van het Chinees Nieuwjaar, 2010 is het jaar van de tijger. Aan mensen die geboren zijn in het jaar van de tijger worden de volgende eigenschappen meegegeven: energiek, gevoelig, heldhaftig, dynamisch, revolutionair, leiderscapaciteiten, onverschrokken maar ook ijdel, heethoofdig, zelfoverschattend, alle schepen verbrandend en een “alles of niets” houding.
In Utrecht werd het begin van het nieuwe jaar gevierd met een traditionele leeuwendans op het Jacobskerkhof, waarna de bezoekers in het wereldcultuurcentrum RASA konden genieten van Chinese muziekoptredens.

Één van de optredens in wereldcultuurcentrum RASA

Lantaarnfestival
Het festival wordt na een paar weken rust, aankomend weekend doorgezet. Dan wordt in het Volksbuurtmuseum en Wijk C een lantaarnfestival georganiseerd. Op zondag 28 februari kunnen kinderen lampionnen maken, waarmee ze op maandag 1 maart door de wijk gaan lopen. Het lantaarnfestival vormt de afsluiting van de viering van het nieuwe jaar. Het geloof is dat op de eerste volle maan van het nieuwe jaar de mens de geesten kan zien vliegen door de lucht. Daarom gaat men ’s nachts naar buiten om de geesten op te zoeken. Door in de straten zelfgemaakte lantaarns te ontsteken, begeleidt men de voorouders naar het hiernamaals. Het Lantaarnfestival is, naast het Chinees Nieuwjaar en het Maanfeest, een belangrijk Chinees feest.

Voor degenen die denken een bezoekje te brengen aan dit festival, het is nooit te laat om een Chinees een gelukkig nieuwjaar te wensen. Dit kan dan als volgt in het Manderijns “x?n nián kuài lè” of in het Cantonees “san nien faai lok”.

Het China Festival Utrecht is een initiatief van Kosmopolis Utrecht, in samenwerking met Volksbuurtmuseum Wijk C en Stichting Lai Yin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.