Jaren ’80 willen trams terug

Onder het mom van het nieuwe hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) krijgt Utrecht na dik twintig jaar ook eindelijk “nieuwe” trams. Hiermee volgt de stad het voorbeeld van Amsterdam en Rotterdam waar grote delen van het oude wagenpark inmiddels zijn vervangen door hyper-moderne lage vloertrams.

Utrecht heeft het principe van Amsterdam en Rotterdam alleen niet helemaal begrepen. De zwaar verouderde sneltramvoertuigen uit 1982-’83 worden niet afgelost door stuk jongere tegenhangers uit de 21ste eeuw, maar door trams van bijna hetzelfde bouwjaar. Wenen heeft haar rood-witte afdankertjes uit 1979-’90 in Nederland kunnen lozen en gaan de komende jaren het straatbeeld van Utrecht bepalen.

Het project “Weense trams” heeft de gemeente inmiddels al miljoenen gekost en wordt geteisterd door tegenslagen. Tot nu toe rijdt er dan ook nog maar eentje van rond. “Luxevoorzieningen” zoals halte-informatie binnen in het voertuig, LCD-tv’tjes met het laatste nieuws en comfortabele stoelen zoals in Amsterdam doen de Oosterijkers voor dit geld absoluut niet aan. In plaats daarvan kunnen reizigers vanaf dit jaar genieten van harde houten stoeltjes en stopknoppen die zich alleen bij de deuren bevinden. Het interieur is gerust Spartaans te noemen.

Of de Utrechtse forens blij moet zijn met deze ontwikkeling is nog maar de vraag. Misschien dat Utrecht in 2015 eindelijk mee kan doen met de andere grote steden. Dan moet de nieuwe tramlijn tussen het Centraal Station en De Uithof gerealiseerd zijn, inclusief echt nieuwe trams.

5 gedachten over “Jaren ’80 willen trams terug

 • 24 februari, 2010 om 14:45
  Permalink

  Het zijn echt leuke ouderwetse trams, maar ze horen niet op het traject Utrecht – Nieuwegein/IJsselstein thuis. Ze passen niet bij de moderne, groene connexion-trams. Zet ze in het spoorwegmuseum oid.

 • 18 februari, 2010 om 14:13
  Permalink

  Jammer van die Amsterdamse tram, die uit Rotje is leuk..

 • 18 februari, 2010 om 12:16
  Permalink

  Pure ellende, die trams hier in het prachtige Utrecht!

 • 18 februari, 2010 om 12:07
  Permalink

  Echt goed van jou Rashid!

 • 18 februari, 2010 om 12:02
  Permalink

  Top artikel! Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.