UGG’s in de Eerste Wereldoorlog

UGGs. Vrijwel niemand heeft uitleg bij deze term meer nodig. De populaire schapenlaarzen  komen regelmatig voorbij in het huidige Nederlandse straatbeeld. Ook in onze eerste aflevering in een nieuwe serie van CampusCam. Vooral vrouwen, meestal meisjes, sloffen zich tezamen rot. De mannen begonnen echter met het dragen van de ‘slof’.

UGGly
Schapenboeren in Australië, waar het ’s nachts nog behoorlijk koud kan zijn, begonnen in de negentiende eeuw al met het maken en dragen van hun UGG-laarzen. Waarom werden ze UGG genoemd? Puur slang voor het Engelse woord ‘UGLY’. Echt bekend waren ze toen nog niet, zeker niet als hip schoeisel. Omdat ze zo praktisch waren, bleken ze echter uiterst geschikt  voor piloten in de Eerste Wereldoorlog.

Piloten met koude voeten
Omdat vliegtuigen destijds nog niet verwarmd werden, was het de uitkomst voor piloten om op deze manier hun voeten warm te houden. Het schapenwol in de UGGs bleek zich perfect aan de wisselende druk en temperaturen van de vliegkisten aan te passen. Onder de piloten werden de FUGGs, de speciaal voor hen gemaakte hoge UGGs werden destijds zo genoemd (Flying Ugg), almaar populairder en steeds meer piloten keerden met een paar schapenlaarzen terug naar het thuisfront.. De UGGs verspreidden zich wereldwijd en geen schapenboer zat zonder werk.

Pamela en haar laarzen
Maar dat maakte de UGGs nog niet mateloos populair. Een Australische surfer, die met een tas vol schapenwollen laarzen naar de Verenigde Staten afreisde, introduceerde in de jaren zeventig de UGGs onder de surfers van Californië. Nadat Pamela Anderson twintig jaar  later in Baywatch te zien was met niet meer dan haar paar UGGs, haar reddingsboei en het bekende rode badpak, was Hollywood gevangen door de UGG-hype en werd de hele wereld in alle gekte aangestoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.