Braziliaanse goudzoekers in Paramaribo

In de Surinaamse wijk Tourtonne wemelt het van de Braziliaanse goudzoekers. De mannen komen voor enkele jaren naar Suriname om in het binnenland goud te zoeken. Sommige doen dit voor een werkgever, anderen werken illegaal. Een keer per maand komen de goudzoekers naar de hoofdstad om het goud in te ruilen voor geld.

De Brazilianen noemen de wijk zelf Klein-Belém, vernoemd naar de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Pará, waar veel goudzoekers vandaan komen. In de wijk zijn vele Braziliaanse supermarkten, kappers, bars, hotels en restaurants. De voertaal in de wijk is Portugees waardoor er weinig integratie is tussen de Brazilianen en de Surinamers.

Goudzoekers

Sinds de jaren ’90 is Suriname populair geworden onder de Braziliaanse goudzoekers. In hun eigen land is het goud grotendeels op waardoor ze massaal naar Suriname trekken. Er leven ongeveer 40.000 Brazilianen in Suriname. De goudzoekers zijn vaak slecht opgeleid, ze komen om geld te verdienen en trekken na enkele jaren weer terug naar hun moederland.

Sommige mannen zoeken voor grote bedrijven naar goud. Werkgevers willen graag Brazilianen in dienst hebben omdat zij veel kennis hebben van de goudwinning en bovendien ook nog hard werken. Andere mannen wonen in goudzoekerskampen en gaan op illegale wijze te werk. Ze veranderen met hun werk natuurgebieden in ontboste modderwoestenij.

Hard werken

Niet iedereen is ervoor gemaakt om goudzoeker te worden, alleen de ‘echte mannen’ houden dit werk lang vol. In hoge temperaturen zoeken de goudzoekers met zeefjes naar goud. Vaak wordt maar twintig tot veertig procent van het aanwezige goud gewonnen. Daarnaast brengt het werk ook nog eens veel gevaar met zich mee. De goudzoekers worden vaak overvallen als ze met hun lading goud op weg zijn naar Paramaribo.

In de hoofdstad is het een komen en gaan van Brazilianen. Veel Surinamers zien de wijk Tourtonne als een probleemwijk. De goudzoekers zorgen ten eerste voor veel criminaliteit. Daarnaast vinden de mensen het bedreigend dat er in de wijk alleen maar Portugees wordt gesproken.

Een kijkje in Tourtonne

CampusCam is in Suriname een kijkje gaan nemen in de wijk Tourtonne en heeft hier met verschillende goudzoekers gesproken. Dit zal te zien zijn in de tweede speciale CampusCam-aflevering uit Suriname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.