CU 2030: Utrecht op de schop

De binnenstad van Utrecht ligt overhoop. Onder de naam ‘CU 2030‘ wordt in twintig jaar tijd het centrum van Utrecht verbouwd. Het nieuwe centrum bestaat uit een verbinding tussen de oude binnenstad en het nieuwe Stationsgebied.

OV-terminal
Het aantal passagiers dat gebruik maakt van Utrecht Centraal verdubbelt in de komende twintig jaar naar zo’n 100 miljoen reizigers per jaar. Het stationsgebied is dan ook de kern van de verbouwing. Het nieuwe station krijgt een ruime, lichte hal waarin aan één zijde winkels komen. Aan de andere zijde komt een lange, glazen wand met uitzicht op de sporen. Hoog Catharijne en het station gaan nu nog ongemerkt in elkaar over, maar in de toekomst worden ze losgeknipt.

Stationsplein
Aan beide kanten van de nieuwe OV-terminal komen pleinen te liggen. Nu kun je de stationshal alleen bereiken via Hoog Catharijne. Straks zien we het station ook van buitenaf. Aan de Jaarbeurszijde komt een nieuw plein. Je komt er via enorme trappen, daaronder is een fietsenstalling voor 5.000 fietsen. De trap kan bij voorstellingen en festivals gebruikt worden als tribune.

Een rondleiding door de toekomstige OV-terminal:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.