De bijgerechten van Moksi Alesi

Alma Molonti, chefkok van het restaurant Broki in Paramaribo legde in de uitzending al uit hoe Moksi Alesi gemaakt moet worden. Hieronder de eenvoudige recepten voor de bijgerechten.

Kousenband
Deze lange boon is te koop in toko’s. Maar, mocht je die niet weten te vinden, dan kun je ook sperziebonen gebruiken.
Snijd de kousenband in stukjes van 1-2 centimeter. Laat een pan met een beetje olie goed heet worden en voeg een bouillonblokje toe. Roer de kousenband hier doorheen en laat het 3-5 minuten bakken en schep het af en toe om. Laat de kousenband niet te lang op het vuur staan, want dat heeft verstrekkende gevolgens volgens Alma: “Je groentjes worden dan dof en slap en dat moet niet. De groentjes zijn er vooral om mee te versieren, dus dat moet er goed uitzien”.

Baka banaBaka bana in de pan
Neem een paar goed rijpe bananen en snijd ze in lange plakken van ongeveer 5 centimeter (niet helemaal in de lengte). Verhit flink wat olie in een
pan met dikke bodem of anti-aanbaklaag en leg de bananenplakken in de olie. Draai ze af en toe om. Na vijf minuten zijn ze goudbruin en klaar!

Versieren
Groenten zijn in de Surinaamse keuken vaak een ondergeschoven kindje. Ze worden gebruikt om het gerecht ‘te versieren’, maar zijn niet het belangrijkste ingredient van het eten. Alma gebruikt ook nog wat kunstig gesneden komkommer en tomaat om haar gerecht wat op te fleuren.
Hieronder kun je zien hoe je komkommer nog meer kunt gebruiken..


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.