De geschiedenis van het Vredenburgplein

De verbouwing van het Utrechtse stationsgebied is vorig jaar van start gegaan. Maar de Utrechter moet nog zeker twintig jaar wachten tot het project is afgerond in 2030. Maar niet getreurd, want in 2013 is de Vredenburg en het Muziekpaleis al klaar.  Dit is niet de eerste keer in de geschiedenis dat het Vredenburgplein volledig veranderd.

Klooster
In de 12e eeuw werd het Catharijneklooster gesticht op het terrein wat nu de Vredenburg is. Het terrein kwam binnen de stad te liggen, doordat er een stadswal werd aangelegd. Het gebied om het klooster werd het Catharijneveld genoemd. Het is dan ook niet gek dat de weg naast de Vredenburg nog steeds de Catharijnsesingel heet.

Kasteel
In 1529 moest het klooster plaats maken voor kasteel Vredeborch. Keizer Karel V besloot deze zogenaamde dwangburcht te laten bouwen om zijn nieuw veroverde gebied te beschermen tegen een inval. Ook wilde hij met deze burcht de Utrechters in toom houden. Dat lukte tot 1568 toen de Nederlanders tijdens de Tachtigjarige Oorlog in opstand kwamen tegen de Spaanse overheersing. De Utrechters zagen de Vredeborch als een gevaar voor de stad en besloten daarom de burcht te slopen.

Plein
Het Vredenburg is na de sloop van het kasteel een ruim plein geworden waar veel handel werd gedreven. Dat gebeurt nog steeds, want drie dagen per week gaat de Utrechter hier naar de markt. Ook was het Vredenburgplein een locatie voor de veemarkt, de kermis en als parkeerterrein.

Gebouwen
In de 19e eeuw werden de Stadsschouwburg (1839) en de Fruithal en Korenbeurs (1894) gebouwd, maar deze gebouwen moesten al snel wijken voor de Jaarbeursgebouwen. Ook deze gebouwen hebben niet lang bestaan. In de jaren zeventig werden ze tegen de grond gelegd om plaats te maken voor een deel van winkelcentrum Hoog Catharijne en voor het Muziekcentrum Vredenburg.

Toekomst
Ook nu is het Vredenburg weer toneel van sloopwerkzaamheden. In 2013 staat op het plein het winkel- en wooncentrum De Vredenburg en het nieuwe Muziekpaleis. In deze nieuwe gebouwen blijven de oude funderingen van kasteel Vredenborch, die beschermd zijn als , zichtbaar in de kelder en de fietsenstalling. Ook de indeling van De Vredenburg volgt deels de oude kasteelmuren. Een eerbetoon aan een kasteel dat maar vijftig jaar heeft bestaan, maar onlosmakelijk is verbonden met Utrecht.

Benieuwd naar wat er nog meer gebeurd tijdens het project CU 2030? Hier alvast een voorproefje van de nieuwe Catharijnsesingel. Vroeger een singel, nu een weg naast het Vredenburgplein. In 2030 is het water weer terug!

2 gedachten over “De geschiedenis van het Vredenburgplein

  • 28 maart, 2010 om 12:40
    Permalink

    Waanzinnig verhaal voor iemand, die in 2040 als dan 88-jarige grijsaard terugdenkt aan demonstraties begin zeventiger jaren tegen bouw van Hoog Catharijne en (verdere) sloop Stationswijk en Wijk C

  • 27 maart, 2010 om 18:38
    Permalink

    Toch raar dat er inmiddels geen auto’s in de Catharijnebak meer rijden. Over een paar jaar kunnen we met de boot overal komen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.