Een nieuwe kijk op oude panden

Utrecht was ooit een stad van grote fabriekshallen, rokende schoorstenen en vele arbeiders. Rond 1930 was meer dan de helft van de bevolking werkzaam in de industrie. Veel van deze fabrieken hebben hun deuren al in de jaren zeventig gesloten. Wat is er nog van dit industrieel erfgoed te zien?

Binnenkort neemt architectuurhistorica Marijke van den Heuvel u in CampusCam mee langs verschillende oude panden in Utrecht. In het boek ‘Fabrieken! Industrieel erfgoed in de gemeente Utrecht‘ laat Van den Heuvel de sporen van het industriele verleden in de binnenstad zien. In totaal gaat het om 500 panden uit de periode 1850-1975. Wij geven u alvast een voorproefje van twee bekende bierbrouwerijen, zodat u op een andere manier naar de stad kijkt als u langs de grachten wandelt.

De Boog
De meeste bierbrouwerijen zijn langs de Oude Gracht te vinden. Bierbrouwerij De Boog is de grootste en degene die het langst heeft bestaan. Deze brouwerij werd al in 1584 opgericht en heeft het bijna drie eeuwen volgehouden. Het huidige gebouw op de Oude Gracht 369-371 dateert uit 1868. In de panden aan de straat werden het graan opgeslagen en tot mout verwerkt. In de werfkelders kon het bier in de vaten verder gisten en vervolgens wachten op vervoer. Het eigenlijk brouwproces vond plaatst in grote ketels in het brouwhuis dat nog steeds op de werf staat.

’t Keteltje
Ook de gebouwen van bierbrouwerij Den Aker, ook wel ’t Keteltje genoemd, zijn grotendeels bewaard gebleven. De locatie van deze brouwerij is nog te herkennen aan de uitgebouwde wefkelder van de Oudegracht 320. Op de zolder is nog het houten rad aanwezig waarmee de zakken graan omhoog werden gehesen. Aan de overkant van het pand zijn de werven het breedtst en op dit gedeelte, de bierkaai, werden de biervaten gelost en geladen.

Marijke van de Heuvel vertelt over de vele bierbrouwerijen die langs de Oude Gracht gevestigd waren.

Een gedachte over “Een nieuwe kijk op oude panden

  • 30 maart, 2010 om 17:35
    Permalink

    Dit klinkt goed.

    Een voorbeeld: Op de plek waar nu het Griftpark is stond tussen 1860 en 1960 een gasfabriek. In het woord grift is het woord ‘gif’ verwerkt. Je zou het niet zeggen, maar de grond is in die tijd flink verontreinigd geraakt. Net zoals op vele andere plekken in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.