Het boegbeeld van de aidsbestrijding

In Suriname is de ziekte aids een groot probleem, sinds 2003 is aids de tweede doodsoorzaak onder de Surinamers. In Paramaribo zitten enkele organisaties die zich met het probleem bezighouden. Een hiervan is de organisatie van Ethel Pengel; Double Positive.

Twee keer in de maand organiseert Pengel in de Mariaschool een praatgroep voor vrouwen en meisjes met aids. Tijdens deze bijeenkomstenpraten de mensen over problemen die ze ondervinden aan hun ziekte. Pengel geeft samen met een groepsleider tips. Ook hoort bij elke praatgroep een activiteit waardoor de vrouwen dingen kunnen leren. De vrouwen zijn veelal werkloos.

Ethel Pengel

Pengel is zelf ook besmet met het HIV-virus. Al jaren werkt ze bij verschillende organisaties en is hierdoor een bekend figuur in Suriname. Dagelijks wordt de Surinaamse door verschillende mensen opgebeld over hun problemen. Ze vragen haar onder andere naar manieren om een aidstest te doen en ze vragen om geld voor medicijnen.

Aids is nog altijd een taboe in Suriname. Mensen durven er  niet voor uit te komen. Zo zijn ze bang om ontslagen te worden en ze zijn bang dat hun familie ze de rug zal keren. Ze vertellen het daarom niet aan hun partner. Pengel probeert er met haar organisatie voor te zorgen dat echtparen samen bij de behandeling worden betrokken.

Binnenland

Niet alleen in Paramaribo is aids een probleem, ook in het binnenland zijn er veel mensen die de ziekte hebben. Het is lastig om deze mensen te bereiken, er is vaak een leider en als deze niet meewerkt dan zal de rest van het dorp dit ook niet doen. Veel van deze mensen slikken dan ook geen medicijnen.

CampusCam is in Suriname op bezoek geweest bij de organisatie en heeft hier met verschillende aidspatienten gesproken. Dit zal te zien zijn in de eerste speciale CampusCam-aflevering uit Suriname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.