Hét vleermuizenfort van Utrecht

Ieder jaar vinden enkele honderden vleermuizen een veilige, warme en droge beschutting tijdens de barre winterdagen in het reduit van het Fort bij Rijnauwen.

Winterslaap
Het kan ieder moment gebeuren. De lente is aangebroken en voor de vleermuizen in het reduit van het Fort bij Rijnauwen betekent dat het einde van hun winterslaap. Na maanden ondersteboven te hebben gehangen, breken er begin april betere tijden aan. Wanneer de temperatuur stijgt, verlaten de dieren massaal hun winterslaapplaats en trekken opnieuw het luchtruim in. Het Fort bij Rijnauwen geldt als hét vleermuizenfort van Utrecht; nergens overwinteren er zoveel vleermuizen als in het oude fort.

Enkele feiten over de winterslaap van vleermuizen:

  • De lichaamstemperatuur van een vleermuis daalt in de winter van 37 °C naar 5 °C.
  • De winterslaap duurt van oktober tot eind maart (sommige soorten overwinteren langer).
  • Forten en bunkers uitstekende winterslaaplocaties zijn voor vleermuizen omdat binnen de forten géén bevriezing intreed.
  • Vleermuizen vaak terugkeren naar dezelfde winterslaaplocatie.
  • Vleermuizen tijdens hun winterslaap niet gewekt mogen worden. Dit kost het dier zeer veel energie, en kan tot de dood leiden.
  • Vleermuizen overwinteren in grote groepen om de warmte vast te houden.

Grote hoefijzerneus
Van de vele honderden vleermuizen die het fort jaarlijks weten te vinden, springt er één bijzonder in het oog: de grote hoefijzerneus. Deze vleermuissoort leek in Nederland uitgestorven, tot er enkele dieren werden gesignaleerd bij Fort Rijnauwen. Een unicum, volgens fortwachter Andries van Barneveld. Het reduit waarin de vliegende zoogdieren iedere winter veilig toeven, is volgens hem dan ook hét pronkstuk van het fort…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.