Hoge bomen vangen veel wind

Wat is de Utrechtse gracht zonder haar grote, stevige bomen? Veel bewoners zijn fel tegen de velvergunning van de gemeente Utrecht.

Langs de Utrechtse grachten in de binnenstad moeten bijna zeventig bomen worden gekapt. De werven moeten worden hersteld en hierbij kunnen veel grote bomen niet gespaard worden. De randen van de werven vertonen scheuren, doordat de wortels van stevige bomen ruimte zoeken.

Veel Utrechters zijn tegen de kapping van deze bomen. Uit protest hebben zij een actiecomité opgericht onder de naam ‘Behoud werven en bomen’. Zij begrijpen dat de kapping van een aantal bomen niet voorkomen kan worden, maar 67 bomen vinden zij echter veel te veel. Dankzij het grote aantal handtekeningen dat het comité via het internet heeft bemachtigd, is de kapping uitgesteld. De bomen waar het om gaat zijn onderverdeeld in rode en oranje bomen. De rode bomen kunnen niet gespaard worden, op deze plaatsen zijn de werven te erg aangetast. De oranje bomen zijn twijfelgevallen. Deze worden nog onderzocht.

In de vierde aflevering van Campuscam wordt dit onderwerp verder uitgediept. Wethouder Ton van Riezen, van gemeente Utrecht, legt aan de hand van een betreffende boom langs de Oude Gracht uit waarom deze gekapt moet worden. Ook wordt in deze aflevering duidelijk hoe groot de schade aan de Utrechtse werven is. Ben Nijssen, actievoerder in het actiecomité ‘Behoud werven en bomen’, komt op voor de grote bomen waar het om gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.