Iedereen aan de snus

00Alle Zweden zitten volop aan de snus. In onze uitzending over snus is goed te zien hoe populair het spul is, in Nederland is snus echter strikt verboden. In Zweden is snus de nationale variant van rookloos nicotine-gebruik en steeds meer rokers ruilen hun sigaret in.

Inhoud

Snus wordt voornamelijk geproduceerd en veelal ook geconsumeerd in Zweden en Noorwegen. Snus wordt gemaakt van gestoomde tabak, die vervolgens gemalen en vermengd wordt met zout, natriumcarbonaat en aroma’s. Het is eigenlijk niets meer dan een zakje met tabak in vochtige poedervorm die men onder de bovenlip stopt.

Verschillende soorten

Ook snus, is net als sigareten, verkrijgbaar in verschillende smaakjes. Zo kun je bijvoorbeeld snus kopen met een drop of muntsmaak. Verder kun je twee soorten snus kopen: De Original snus of lössnus, dit is een losse vochtige fijngemalen tabak die je zelf in porties moet verdelen. De losse snus wordt tot een balletje gekneed en gerold in de handpalm. Mocht je dit teveel moeite vinden kun je ook de Portionssnus kopen, in deze vorm is snus al voorverpakt in portiezakjes. De zakjes zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als theezakjes en Senseo koffiepads.

Gezondheid

Zweden en Noorwegen zijn een uitzondering want in alle andere Europese landen is snus verboden. In 1992 werd snus verboden omdat onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie concludeerden dat snus kankerverwekkend is. Later gaf deze organisatie toe dat er onvoldoende bewijs was om definitief vast te stellen dat snus slecht is. De onderzoekers hebben nog steeds geen zekerheid van de gezondheidseffecten van snus.

Verbod opheffen

Sinds in de Europese Unie verschillende maatregelen zijn genomen om het roken te verminderen, en snus minder gevaarlijk wordt bevonden, wordt overwogen om het verbod op snus op te heffen. Als u meer wilt weten over waarom snus verboden is, kljk dan op ons tv-archief, waar je de uitzending nogmaals kunt zien.

2 gedachten over “Iedereen aan de snus

 • 21 april, 2010 om 18:53
  Permalink

  Ik denk niet dat het snel zal aan slaan. Ik had wat meegenomen uit noorwegen voor wat rokende vrienden en vriendinnen hiero, maar ze vinden het stinken. Ik zit nu met een paar rollen general…

  ga maar gouw doorsnusen voor het op is.

  snusze

 • 8 april, 2010 om 13:55
  Permalink

  Leuk stuk over Snus! Wij (een aantal jonge Nederlandse en Zweedse ondernemers ) denken dat Snus ook in Nederland zou kunnen aanslaan. We hebben daarom een site opgericht http://www.snus-kopen.nl waar je meer informatie over snus kan vinden en waar je snus kan bestellen als je het een keer wilt proberen.

  Als we jullie (School voor Journalistiek) met iets kunnen helpen horen we het ook graag.

  Groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.