Kant kent de spelregels niet

Het is wat. Twintig jaar hard zwoegen in de politieke banken van Den Haag en dan zeg je in een keer ik stop ermee. Een teleurgestelde en ietwat vermoeide Agnes Kant maakte donderdagmiddag bekend dat ze het fractievoorzitterschap van de SP neer legt en per direct stopt met de politiek. Toont Kant hiermee haar zwakte en geeft ze op of was ze echt niet het juiste gezicht voor de SP?

Jan Marijnissen opvolgen na zijn glorietijd is een moeilijke taak maar niet een onmogelijke. Kant maakte donderdag bekend dit wel te zien als een onmogelijke opdracht. ‘Het is heel wat om een icoon in de Nederlandse politiek op te volgen’. In 2006 behaalde Marijnissen 25 zetels. Aan de hand van de landelijke peiling van woensdag waar de SP niet verder kwam dan elf zetels zou Kant nog wel eens gelijk kunnen hebben. Toch is dit wel een hele makkelijke redenatie. Wat Kant namelijk stelt, is dat het niet te doen is om iemand die zo succesvol als Marijnissen was, op te volgen. Hiermee stel je eigenlijk dat het de schuld van Marijnissen is dat hij zo succesvol was waardoor zij dat niet kan evenaren. Maar zo werkt het niet. Agnes Kant heeft gewoon de kwaliteiten en charisma niet om mensen aan te spreken en te boeien. Ze is inhoudelijk erg zwak en komt met rare uitsmijters die nergens op slaan. Ook haar gebrek aan gevoel voor humor heeft niet bijgedragen aan meer stemmen.

Het getuigd wel van zelfkennis, en dat is ook wat waard, dat Kant zich neerlegt bij het feit dat de slechte resultaten gekoppeld worden aan haar optreden als boegbeeld van de SP. ‘Of dat terecht is daar zullen de meningen over verdeeld zijn’, zei ze. Kant zelf begrijpt dit niet. Alleen al dat Kant niet snapt dat de fractievoorzitters en hun optredens cruciaal zijn voor stemmen, is het beste voorbeeld van een fractievoorzitter die het spelletje blijkbaar niet kent en beheerst.

Een gedachte over “Kant kent de spelregels niet

  • 9 maart, 2010 om 19:33
    Permalink

    Kant heeft niet twintig jaar hard gezwoegd in de politieke banken in Den Haag. Dat heeft ze slechts 11 jaar gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.