Loopbaan Nederlands meest kritisch historicus

Historicus  en Amerikakenner Maarten van Rossem passeert de reveu in onze ‘speciale’ verkiezingsuitzending. Met zijn altijd scherpe en toch wel narscistische opmerkingen is van Rossem meer dan uitgesproken. Maar wie is de man achter de grote baard en bril eigenijk? Hier een kort portretje.

Van Rossem werd op 24 oktober 1943 geboren in  Zeist. Maar als klein jongetje wordt hij grootgebracht aan de Javatsraat in Wageningen. Daar behaalde hij zijn Gymnasiumdiploma beta. Hij studeerde door aan de Universiteit Utrecht waar hij in 1983 promoveerde met zijn proefschrift ‘Het radicale temperament’.

In 2003 werd hij door het Historisch Nieuwsblad verkozen tot Historicus van het jaar omdat hij ‘Nederlanders met veel humor verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst’.

In 2008 krijgt van Rossem zijn eigen glossy. Uitgeven door het Historisch Nieuwsblad verschijnt: Maarten! Het is een parodie op de trend van glossy’s van bekende Nederlanders, maar dan met een serieuze inhoud. De uigave was dermate succesvol dat er een tweede Maarten! verscheen en een derde zal volgen.

Zijn bekendste werk is misschien wel het in januari 2009 verschenen tv-programma Van Rossem in Amerika. Deze vierdelige serie gaat met name over het christelijke geloof in de Verenigde Staten.

Ook zijn zesdelige NCRV-serie Op reis met Van Rossem, waar hij kijkers meeneemt door het Nederlandse landschap, is weer typisch Maarten van Rossem.

Kijk voor gemiste uitzendingen van Op reis met Van Rossem op www.ncrv.nl en voor uitzendingen van Van Rossem in Amerika op www.eo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.