OV-chipkaart blijft lastig verhaal

Sinds januari dit jaar was het eigenlijk de bedoeling dat de OV-chipkaart de oude vertrouwde OV-jaarkaart voor studenten volledig zou vervangen. Door aanhoudende problemen, vertragingen etc. kon de studentenpas uit 2009 tot 16 maart 2010 nog gebruikt worden. Ondanks alle promotie lijkt het voor velen nog steeds onduidelijk hoe het systeem werkt.

Inchecken verplicht

Bus 11 en 12 zijn in principe de enige twee buslijnen in Utrecht waar bij het instappen niet gecontroleerd wordt op een geldig vervoersbewijs. Op die manier kan de bus via alle deuren volgeladen worden met reizigers, in plaats van alleen maar vooraan. Sinds de introductie is het echter wel de bedoeling dat alle OV-jaarkaarthouders in- en uitchecken ook al mag je vrij reizen. Er wordt dan geen tegoed van de kaart afgehaald, maar puur geregistreerd waar je in- en uitstapt.

Tekort aan scanners

Het valt op dat veel studenten dit niet of soms doen ondanks waarschuwingen van GVU/Connexxion dat een OV-jaarkaart zonder ingecheckt te hebben geen geldig vervoersbewijs is. De laatste maand wordt dan ook hevig op de twee buslijnen naar De Uithof/WKZ gecontroleerd. Grappig is alleen dat de meeste controleurs geen werkende scanner bij zich hebben om de OV-chipkaarten af te lezen. Studenten met een week-OV kunnen dus makkelijk beweren dat ze een weekend-OV hebben en vice versa. Ook kan het bedrijf zo onmogelijk controleren of een kaarthouder daadwerkelijk heeft ingecheckt. Aldus de controleurs zelf komt hier wel snel verandering in.

Studenten zijn dus gewaarschuwd, check altijd in en uit anders riskeer je een boete van 35 euro. Tenminste, als ze bij het GVU scanners genoeg hebben aangeschaft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.