Surinamers leren een woordje over de grens

Sinds februari hebben de inwoners van Paramaribo de kans gekregen om gratis Spaanse les te volgen. De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft deze lessen geschonken aan Suriname om de integratie tussen de Zuid-Amerikaanse landen te bevorderen. Op dit moment is er plek voor 300 leerlingen. Er wordt naar ruimte gezocht om dit aantal te vergroten.

Inwoners van Paramaribo krijgen op de middelbare school al Spaanse les. Deze lessen zijn helaas niet genoeg om de taal helemaal onder de knie te krijgen. Veel mensen zijn het na enkele jaren ook alweer vergeten. De gratis Spaanse lessen zijn voor deze mensen een goede uitkomst. Er zijn dan ook vele aanmeldingen voor de lessen.

Werk

De leerlingen beginnen om verschillende redenen met de lessen. Veel mensen moeten Spaans praten tijdens hun werk en voor hen kan een extra lesje geen kwaad. Dit geldt ook voor Pansa Conchita, ze werkt in een casino in Paramaribo. “Tijdens mijn werk zijn er vaak bezoekers die alleen maar Spaans spreken. Het geeft mij een groot verdeel als ik de taal beter spreek.”

De Spaanse lessen worden gegeven in het Venezolaanse Instituut voor Culturele Samenwerking. In de ochtend en in de middag wordt er les gegeven. Een lesperiode duurt drie maanden. Veel leerlingen zijn van plan om zich op te geven voor een vervolgcursus om meer te leren. Op dit moment wordt er gezocht naar meer ruimte zodat er meer lessen gegeven kunnen worden.

Chávez

Op al het lesmateriaal staan foto’s van de Venezolaanse president. De Surinamers zijn ook erg te spreken over Chávez. Tijdens de viering van 25 jaar onafhankelijkheid was hij een eregast. Tijdens zijn officiële bezoek aan het presidentiële paleis besloot Chávez om de achterwijken in te gaan om kinderen een hand te geven en om met de mensen te praten. Voor de Surinamers was het erg bijzonder dat een belangrijk persoon de wijken bezocht terwijl het geen verkiezingstijd was.

De Spaanse lessen in Paramaribo lopen als een trein. Wie nu ook de kriebels heeft gekregen om Spaans te leren, hoeft niet helemaal naar Suriname. In Utrecht is het ook mogelijk om de Spaanse taal onder de knie te krijgen. Dit kan in het Spaanse Instituut Cervantes.

Een impressie van de Spaanse lessen in Paramaribo:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.