Utrecht krijgt nieuwe bibliotheek in 2015

Utrecht krijgt een nieuwe bibliotheek. Niet langer het charmante stadspand aan Oude gracht, maar een nieuw flitsend complex aan het Smakkerlaarsveld bij het Centraal Station. In 2015 moet de bouw van de ‘ Openbare Bibliotheek ++’   klaar zijn.

De bouw van de nieuwe Openbare Bibliotheek maakt deel uit van een  grootschalige verbouwing in het stationsgebied. Het is de bedoeling dat naast boeken lenen, in het nieuwe pand meerdere functies samen komen. Zoals gamen, films kijken. Ook komen er 120 appartementen op de ruim 14.00o vierkante meter. Dit naar het voorbeeld van de nieuwe bibliotheken in Delft en Amsterdam.

Ambities

Utrecht wil met de nieuwe bibliotheek een ‘ place to be’  worden, waar kennis en cultuur samen komen. De stad heeft de ambitie om culturele hoofdstad van Europa te worden.

Op dit moment is het gebied nog een bouwput: er worden nieuwe leidingen geplaatst, en grondvesten gelegd. De vraag is wel waar gaan de fietsenstallingen naar toe ? De plannen van het ontwerpbureau Rapp + Rapp zijn goedgekeurd, maar het echte ontwerp is in oktober defenitief af. Er is veel licht en groen ingepland. De uitdaging zat hem in het feit dat de bussen en trams straks door het gebouw heen lopen. Ook komt het water van de Leidsche Rijn in verbinding met de herstelde Catharijne singel.

Meer over het ontwerp op de Cu2030 site, inclusief videobeelden. Campuscam gaat deze week op pad om de balans op te maken: wat gebeurt er met de oude bibliotheek en wat kunnen we verwachten van het toekomstige bibliotheek in de vorm van een kasteel. De verwachting is dat de bibliotheek meer en meer een multifunctionele ontmoetingsplek gaat worden.

Amsterdams voorbeeld van een succesvolle bibliotheek als trekplijster:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.