Voorlezen om een taalachterstand aan te pakken

Spelenderwijs een taalachterstand bij kinderen aanpakken. Dat is wat de VoorleesExpress doet. Vrijwilligers lezen elke week kinderen voor. Het project begon in 2006 in Kanaleneiland en inmiddels loopt het in tien steden.

De VoorleesExpress is de afgelopen jaren niet alleen landelijke gegroeid, maar ook binnen Utrecht is het aantal gezinnen gestegen van 35 in 2006 naar 150 nu. Het doel is vooral de taalontwikkeling van kinderen prikkelen, maar ook hun gevoel voor (boeken)taal versterken de woordenschat vergroten en natuurlijk het plezier in lezen laten zien. Uiteindelijk hoopt de VoorleesExpress dat de ouders tegen het einde van het project het voorleesritueel zelf overnemen.

Vrijwilligers
Bij de VoorleesExpress zijn vooral vrouwen aangesloten, maar sinds kort staat het project ook open voor mannelijke voorlezers. Het project geeft de voorlezers en de gezinnen de kans om in contact te komen met stadsgenoten met een andere sociale-culturele achtergrond. Dit is ook een belangrijk aspect van het voorlezen.

Een impressie van de VoorleesExpress:

Een gedachte over “Voorlezen om een taalachterstand aan te pakken

  • 12 augustus, 2014 om 13:19
    Permalink

    Wat een mooi initiatief. Voorlezen is een super goede manier om je taal te ontwikkelen. Ik merk dat kinderen die veel lezen vooral qua grammatica vaak echt voorlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.