Bang voor de Burgemeester

Bang voor je moeder?Door Hizkia de Jong

Amersfoort heeft last van rotjochies, aldus de Telegraaf. Jongeren van 12 en 13 jaar die misplaatst, al dan niet crimineel gedrag vertonen, worden binnenkort op het matje van burgemeester Van Vliet geroepen. Buurtbewoners en –coaches hebben het namelijk helemaal gehad met de relschoppende jongeren die hun buurt tot een terrorspot maken. Liever het gevecht in het gemeentehuis aangaan dan op straat is de gedachte. Gesprekken voeren. De start van elke vredesmissie in de historie der mensheid. Qua aanpak valt echter t’één en t’ander aan te merken.

Toen ik vroeger voor een pesterijtje met m’n maatjes op het matje werd geroepen bij de ouders van een slachtoffer werd me een kopje thee aangereikt en een stuk chocola. Mooie binnenkomer dacht ik zo. Na een kort gesprek en uitleg over de oorzaak van de ruzie bleven we nog even hangen, nog wat snoep mee en terug naar school. Onderweg nog een pitstop bij mijn moeder gemaakt om wat extra snoep te vangen. Eenmaal op school aangekomen al het snoep bewaard om de ogen van klasgenootjes uit te steken en in slowmotion naar binnen gewerkt. Drie jonge pestkoppen die werden beloond met thee, chocola en snoep.

En wat heb ik geleerd? Misdaad loont! Tenminste, wel destijds in mijn geval. En wat krijgen die rotjochies in Amersfoort? Een gesprek met de burgemeester en waarschijnlijk ook een kopje thee met een koekje. Als klein gastje was ik banger voor mijn ma dan voor de burgemeester, reken daar maar op. Vergeef me alvast de ietwat volwassen uitspraak, maar dat is wat er mis is met de jeugd. Een gebrek aan opvoeding of een te flexibele houding van de ouders. Af en toe een tik op de vingers of een donderpreek van je moeder doet je meer dan een bezoekje aan de burgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.