De eend van Amersfoort

Er is een mannetjeseend gewond. In Amersfoort. Of nou ja, Leusden. Sinds vandaag geniet dit gevogelte regionale roem, want RTV-Utrecht wijdde er een filmpje én een persbericht aan. En Campusblog nu dus ook.

Nadat een auto tegen het diertje was opgereden, hinkte het nogal kreupel weg, richting de sloot. Op een filmpje is te zien hoe vier (!) mannen van de dierenambulance, gekleed in een waterdicht pak met fluorescerende gele strepen en dikke laarzen, het dier proberen te vangen. Maar een eend is niet gek. Die denkt: net = vangen = wegwezen. Met of zonder manke poot.

Vroeger
Het doet me denken aan mijn buurjongetje en mij. Ik was altijd op zoek naar dierenleed als klein meisje, om het leed vervolgens te verzachten of op te lossen. Mijn buurtjongetje nam ik altijd op sleeptouw. Toen ik een eend mank zag lopen in de berm, trommelde ik mijn buurjongetje dan ook weer op, want de eend moest naar de dierenarts. We sjeesden achter het dier aan, dat richting de sloot liep. Toen het de sloot in sprong krijste ik in een opwelling: “Springen! Er achteraan!”

Water
Maar toen de neuzen van onze schoenen over de slootrand balanceerden, besloot ik om het toch maar niet te doen. Het was waanzin. Mijn buurjongetje bedacht zich misschien ook, maar nét niet op tijd. Terwijl er een vertwijfeld gilletje uit z’n strot kwam, donderde hij de sloot in. Hij greep in één beweging de eend en klauterde aan de andere kant de sloot weer uit. En toen stond hij daar. Van top tot teen onder het kroost met een hevig kwakende eend in zijn handen. Hij moest zijn ogen dichthouden omdat er waterplantjes voor hingen.

Waterdicht pak
Ik kijk weer naar het filmpje van de Amersfoortse eend, zie hoofdschuddend toe hoe de vier mannen in hun waterdichte pak met die fluorescerende strepen vanaf de waterkant flink falen en tevergeefs naar de eend kijken, die met luid gekwaak wegfladdert. De mannen kijken een beetje beteuterd naar de kringetje in het water die de eend achterliet. Ik grijns. Mijn buurjongetje had het stukken beter gedaan. Zonder waterdicht pak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.