Er is maar één verjaardag die telt

Eigenlijk hoeft het jaar maar uit één dag te bestaan. Namelijk vallen bij deze vierentwintig uren de rest van de kalenderdagen nogal in het niet. Je verjaardag? Kerstmis? Nee hoor. Er is maar één dag die nooit teleurstelt. “Viva Hollandia”, krijs ik met Wolter Kroes mee in de kroeg. Zo is het maar net. Nederland lééft op dertig april. De dag van de koningin, de dag van oranje. Voor mij is het meer dan houden van.


Even beleef ik een kleine hyperventilatie wanneer ik de felbegeerde oranjetompoezen niet meer in de schappen van mijn supermarkt zie liggen. Maar het oranje bier, de speciale rood-wit-blauwe sigaretten en de limited edition oranjevla doen mij dit slechte nieuws al gauw vergeten. Stralend van geluk in een oranje gewaad compleet met bijbehorende oorbellen en slippers baan ik mij een weg door de vrolijke, enigszins aangeschoten Nederlandse mensenmassa.

De kraampjes en kleedjes verkopen weer een hoop troep, de walm van haring en ui ruik je al van ver en je doet er gemiddeld drie uur over om van Museumplein naar Wetering Circuit te komen. Eenmaal bij een muziektent aangekomen wacht je een kleine driekwartier aan de bar om wat biertjes te bestellen. Maar wie kan het wat schelen? Ik vergezel mijn vriendinnen op een bruisend Heinekenplein waar Jan en Marco al uit de speakers knallen met hun Hollandse teksten. Ik kom aangestuiterd en schreeuw iedereen gedag met de alom bekende groet: “Gefeliciteerd met Bea!”.

Hoewel het gedans en gesjans op deze dag ook een fijne herinnering oplevert, het bier bijzonder lekker smaakt zo in de eerste lentedagen en het feesten met vrienden en vriendinnen onbetaalbaar is, heeft het nog iets extra’s. Iets wat het Koninginnefestijn écht bijzonder maakt. Het gefeest tot diep in de nacht en tot een vroeg ochtenduurtje met je oranje zonnebril op blijven krijsen dat je pas naar huis gaat als het weer licht is, is zeker weer een memorabel moment in je leven. Maar wat echt telt is dat Nederland één is vandaag. Babies of opa’s, miljonairs of studenten, vrolijke olijkerds of zuurpruimen: op deze dag horen we allemaal bij elkaar. Het is hét ultieme nationale gevoel wat deze dag zo uniek maakt. Trots zijn op je land. En vooral: het samen horen. Geen Ajax hier en Feyenoord daar, je bent even geen Fries en ook geen Zeeuw en de Randstad is hetzelfde als Drenthe. We zijn Nederland, we zijn ‘wij’.

Lang leve de koningin. En lang leve de oranjetompoezen. Koninginnedag, elke dertig april, de verjaardag van onze Bea: je kunt er van houden of je kunt er niet van houden. Maar eigenlijk kun je er alleen maar van houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.