Kleurrijkste musicals ter wereld

Hoewel er in Utrecht mensen bekend zullen zijn met het fenomeen Bollywooddans, weten velen niet waar het vandaan komt. Met zo’n duizend films die per jaar uitkomen en ruim 14 miljoen filmbezoekers per dag is Bollywood de grootste filmindustrie ter wereld. Verwacht echter geen ‘normale’ Westerse actiefilm of comedy. Nee, Bollywoodfilms zijn van een heel andere soort.

Een typisch Bollywood tafereel

Bollywood is een samentrekking van Hollywood en Bombay, de hoofdstad van India. Daar worden de films opgenomen. De producties daar zijn te vergelijken met films uit de Verenigde Staten, maar dan nagenoeg altijd als musical. Denk bijvoorbeeld aan Mary Poppins. Vrolijke muziek, veel kleur en een ontroerend verhaal. Kenmerken die ook terug komen in films uit Bollywood. Maar de Indiërs pakken het filmmaken net even iets grootser aan. De kleuren knallen van het scherm. Zulke vrolijke muziek heb je bijna nooit gehoord, al is het voor de doorsnee Utrechter waarschijnlijk onverstaanbaar –  er wordt namelijk Hindi in gesproken. En de dansen zijn groots. Tientallen, soms wel honderden dansers voeren de meest ingewikkelde choreografieën uit.

Een tipje van deze danssluier wordt opgelicht wanneer je een cursus Bollywooddansen in Utrecht volgt. Voor meer informatie kun je terecht op de site van Dancemix Utrecht.

Een gedachte over “Kleurrijkste musicals ter wereld

 • 6 mei, 2010 om 10:44
  Permalink

  Hallo,

  Goed artikel hoor! Voor de mensen die meer willen weten over Mombai klik dan hier.

  Groeten,

  Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.