Niemand met een slok op achter het stuur

Twijfelen aan de BOB die je veilig en vooral nuchter naar huis brengt is niet langer nodig: het alcoholslot zal een einde brengen aan alle illusies van dronkenschap. Struikelend, strompelend en met een driedubbele tong kwaken dat je zó nuchter bent dat je zelfs naar China zou kunnen rijden, kan met behulp van dit slot worden bewezen. Teveel drank op betekent een motor die niet start. Het is een blaastest die kan worden ingebouwd in je eigen auto of die je als straf kan worden opgelegd door de rechtbank. Een revolutie in het veilige verkeer van Nederland.

Het apparaatje is gemaakt door het bedrijf Dräger Safety. Het alcoholslot, formeel genaamd ‘Dräger Interlock XT’, maakt voor het meten van de adem-alcoholconcentratie van de bestuurder gebruik van dezelfde sensortechnologie als bij de apparatuur welke door de Nederlandse politie wordt gebruikt. Elke keer als men de auto wilt gebruiken, is een test nodig. Echter wordt er ook rekening gehouden met de minder ervaren bestuurders: mocht de auto afslaan, dan wordt niet direct om een nieuwe test gevraagd. Dit heet de vrije startperiode. Er zal na een tijdje rijden om een herhalingstest worden gevraagd. De installatie zal tevens het gewaardeerde mooie interieur van de auto niet beschadigen: het slot wordt alleen aangesloten op de bedrading achter het dashboard en onder de motorkap.

De kosten voor dit apparaat zijn 1500 euro. Volvo is als enige automerk al bereid om de alcoholsloten in je nieuwe auto in te bouwen.  Het alcoholslot is ook deel van het Alcoholslotprogramma. Dit programma zal bestuurders die worden opgepakt wegens een ernstige overtreding van de toegestane limiet (0,2 promille) alcohol in iemands bloed vooruit helpen met hun alcoholgebruik. Het houdt met name controle, begeleiding en evaluatie in, naast het alcoholslot dat voor twee jaar in de auto zal worden geïnstalleerd. In de Verenigde Staten, Canada en Zweden is het Alcoholslotprogramma al met succes in gebruik.

In het blaasapparaat zit een datarecorder die alle gegevens over het gebruik opslaat, zoals het aantal malen dat wordt geblazen, de dag en tijd én de eventuele fraudepogingen. Zo kunnen mensen die het alcoholslot wellicht in de toekomst als straf krijgen opgelegd door de rechtbank er niet onderuit komen. Het apparaat valt niet te frauderen met behulp van een pompje of ballon: het reageert alleen op menselijk geblaas. De proef in Utrecht duurt één jaar. Het slot zal uiteindelijk vooral effectief zijn als alle zware alcoholgebruikers met een rijbewijs eraan deelnemen. De boodschap van het slot is duidelijk: eerst blazen, en dan rijden. Want drinken? Dat doe je thuis maar.


View Larger Map

2 gedachten over “Niemand met een slok op achter het stuur

  • 10 mei, 2010 om 22:49
    Permalink

    Ik heb wel eens betere filmpjes gezien over dit onderwerp. Ha-ha!

  • 28 april, 2010 om 12:19
    Permalink

    Het idee is goed, maar volgens mij kan de uitvoering beter. Valt toch nog steeds mee te frauderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.