Als Nederlands ‘jouw taal’ niet is

Even weet ze niet hoe ze het ook al weer zegt in het Nederlands. In het Turks ligt het op haar lippen, maar de taal die in dit regenachtige kikkerlandje wordt gesproken heeft ze niet onder de knie. Nog niet.

Eén keer in de week krijgt Dilek bezoek van een vrijwilliger van het taalmaatjesproject in Utrecht. Een middag Nederlands praten onder het genot van Turkse thee.
Zes jaar geleden kwam Dilek naar Nederland toe voor haar man, die hier al woonde. Via het taalmaatjesproject van Stichting Humanitas leert ze nu onze taal.

Vrijwillig
Vrijwilliger Marijke, net zo Nederlands als dat haar naam is, komt minimaal één keer in de week langs. Soms gaan ze de deur uit, als Dilek bijvoorbeeld bij de bank geld op wil nemen. Maar meestel blijven ze thuis. Ze hebben gespreksstof genoeg.

Doel
Het doel van Stichting Humanitas, en dan citeren we even van de site, is: “Het vergroten van de woordenschat, spreekvaardigheid en verbeteren van de zelfredzaamheid en participatie van allochtone vrouwen.”
Bij Campustalk hebben we een middagje bij Dilek gefilmd terwijl Marijke op bezoek was. Wat Dilek zelf allemaal heeft ervaren toen ze onze taal moest leren? Ze legt het zelf uit. In het Nederlands.

Kijk binnenkort naar Campustalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.