‘Egypte is mijn thuis’

Suzanne had haar toekomst ook anders voor ogen. Ze was net afgestuurd in Geneeskunde en woonde met vier vriendinnen in Utrecht.  Na haar studie wilde ze graag reizen, maar wonen in een ander land: dat nooit. Deze gedachte veranderde in 2005. In Egypte was het ‘liefde op het eerste gezicht.’

”Inmiddels woon ik hier twee jaar permanent, na eerst twee jaar heen en weer gevlogen te zijn tussen Nederland en Hurghada. Lang hoefde ik niet te twijfelen. Mohammed en ik leerde elkaar kennen tijdens mijn vakantie in 2005. Samen met twee vriendinnen was ik toe aan een zonvakantie en we boekte een reis naar Hurghada. Dat deze reis voor altijd invloed zou hebben op mijn leven, wist ik toen nog niet. Naast ons mooie 5-sterren resort lagen allerlei winkeltjes. Supermarkten, souvernierswinkels, een kapper en een parfumerie. Mohammed was van de laatste winkel de eigenaar. Terwijl mijn vriendinnen alle flacons probeerde, was ik alleen maar bezig met hem. En hij met mij, bleek de avonden daarna.”

Nieuw thuisland
Suzanne komt oorspronkelijk uit Noord-Brabant, waar haar ouders nog steeds wonen. “Mijn familie moest erg wennen aan het idee dat ik naar Egypte ging verhuizen. Voor mijn definitieve vertrek zijn zij een aantal keer mee geweest en hebben ze Mohammed ontmoet. Een aardige jongen, maar vooral mijn moeder zag het emigratieplan niet zitten. Ik zou arts worden en een leuke Nederlander trouwen. Nu respecteren ze mijn keuze. Mijn ouders komen jaarlijks naar Egypte en ik bezoek hun in Nederland. Natuurlijk missen we elkaar, mis ik mijn vrienden en Nederland. Maar Egypte is een mooi land. Dit is mijn thuis.”

Intimiteit
Zomaar zoenen of een onenightstand kennen de Egyptenaren niet. Liefde is daar iets heel anders. “Op onze laatste avond gaf Mohammed mij een zoen op de wang. Voor een Egyptenaar is dat heel bijzonder, terwijl wij in Nederland niets anders doen. Het klinkt misschien raar, maar die kus op mijn wang voelde ontzettend intiem. Voor mijn vertrek hebben we nummers uitgewisseld en beloofd elkaar nog eens te zien. Vier maanden later vloog ik alweer naar Hurghada, om daar twee maanden te blijven. En van het één kwam het ander.”

Toekomst
Suzanne fantaseert soms over de toekomst, maar laat alles op haar af komen. “Als een westerse vrouw verliefd is op een Egyptenaar, heeft ze nog alle vrijheid. Maar op het moment dat ze met hem trouwt en kinderen krijgt, levert ze een deel van die vrijheden in. Dat is in Nederland ook zo, maar een Egyptische man gaat verder in het opleggen van zijn regels. Ik geloof niet dat Mohammed zo zal zijn, maar het blijft natuurlijk een Egyptenaar. Wat de toekomst brengt zullen we wel zien. Ik ben nu reisleidster en verdien mijn geld. Ik ben gelukkig met Mohammed en geniet hier volop.”
Naamloos weergeven op een grotere kaart

Eén gedachte over “‘Egypte is mijn thuis’

  • 7 april, 2013 om 19:18
    Permalink

    Hoi Suzanne,
    Kan ik misschien met jou in contact komen? Want ik heb enorm veel vragen over wonen/werken in Hurghada.
    Groetjes Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.